Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Isten veled 7000 pont?

A TVK mellett a héten más papírok is népszerűek lettek néhány napra, miközben az általános tendencia az árak csökkenése volt.

A változatlanul eléggé szerény részvényforgalmat legutóbb néhány részvény körüli híresztelés növelte napi tízmilliárdos szint fölé. A világ tőkepiacain tapasztalható bizonytalan hangulat ugyanakkor a BÉT szereplőit sem sarkallta vásárlásra, feltehetően a legtöbb nagybefektető a féléves számok ismeretében gondolja csak újra befektetési politikáját. Ennek megfelelően a BUX index éppen egy százalékkal, 7128 pontra mérséklődött hétfőre. Kedden napközben a gyengülő blue chipek miatt pedig tovább esett az index, s ismét alákerült a 7000 pontos határnak.

A múlt hét legérdekesebb bejelentése a Mol és a horvát olajtársaság, az INA fúziójának terve, ám érdekes módon az ilyen irányú tárgyalások nyilvánossága még rövid távon sem volt hatással a részvény árfolyamára, igaz a várhatóan gyengébb féléves számok óvatosságra intik a vásárlókat. A magyar tőzsdei cégek többségével szemben várható kiegyensúlyozott eredmény továbbra is magasan tartotta a Matáv-részvények árfolyamát.

Az előző hét izgalmasabb eseményei közé tartozott a Graboplast részvényei körül kialakult “hisztéria”. A piacon elterjedt az a később megcáfolt hír, hogy a társaság értékesítette 10 százalékos Rába-részvénycsomagját. Az igen gyenge negyedéves adatokat közlő Pannonplast ugyanakkor jóval olcsóbb lett, kedden már 4300 forintos áron is akadt eladó.

A múlt hét nagy nyertesei közé tartozott ellenben az Egis, amelyet újra a 7000 forintos árszintre röpítettek az eredményvárakozások. Nem így a Richter, amely további 5 százalékkal értékelődött le hétfőig, de legutóbb 11 000 forint alatt is megfordult a parketten.

Igen jól tartotta árát eközben a TVK, a vegyi részvényért 3400 forintot is kínáltak, sőt még a legutóbbi borús tőzsdenapon is 3300 forint felett forgott a papír. Dacára a kiábrándító — igaz nem váratlan — negyedéves eredményeknek, a piacon továbbra is igen élénk volt iránta a kereslet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik