Gazdaság

LENGYEL MAKROMUTATÓK – Romló egyensúly

További fiskális szigorításokat helyezett kilátásban Leszek Balcerowicz lengyel pénzügyminiszter, miután kiderült, hogy az első hét hónapban sikerült csaknem egészében “teljesíteni” az egész évre tervezett költségvetési hiányt. A tárca kimutatása szerint július végén a deficit az éves előirányzat 96-97 százalékára rúgott. Balcerowicz főként az első félévben felmerült egyszeri kiadásokkal – mindenekelőtt az egészség- és a nyugdíjbiztosítási rendszer költségeivel – magyarázta a hiányt. A beharangozott megszorításokról további részleteket nem árult el.

A fiskális helyzet romlásával párhuzamosan a külső pénzügyi egyensúly is egyre rosszabb képet mutat. A jegybank adatai szerint a májusi 690 millióról júniusban 1,174 milliárd dollárra – jóval az elemzők által várt összeg fölé – emelkedett a folyó fizetési mérleg hiánya, miután az import az exportnál nagyobb ütemben nőtt, s visszaesett a Lengyelországban igen fontos – százmillió dolláros nagyságrendű – határ menti kereskedelem is.

Az első félévben így összesen 5,041 milliárd dolláros hiány keletkezett a folyómérlegben, csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak. Bár júniusban az export és az import is nőtt, a félév során a kivitel 9,5, a behozatal pedig 6,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 1998 első felében. A hat havi kereskedelmi mérlegben így 6,147 milliárd dolláros deficit mutatkozott.

A folyómérleg hiánya a GDP 6,6 százalékát teszi ki, s független közgazdászok immár arra számítanak, hogy a ráta az év egészében is meg fogja haladni a kormány és jegybank által megszabott 6 százalékos limitet. Hozzájárul ehhez a gazdasági növekedés lefékeződése is: az első félévben a GDP csak 2 százalékkal bővült, míg a tavalyi azonos időszakban még 6 százalékot regisztráltak (a múlt év egészében a GDP gyarapodása végül 4,8 százalékosra lassult az 1997. évi 6,8 százalékról). A mostani visszaesés fő okait az elemzők az orosz piac felvevőképességének romlásában és a lanyha nyugat-európai keresletben látják. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik