Gazdaság

FOLYÓMÉRLEGHIÁNY – Egyensúlytalan reálgazdaság

Nem kerül sor ebben az esztendőben érdemi egyensúlyjavító lépésekre – véli Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója a folyó fizetési mérleg féléves adatainak ismeretében. Az Ecostat igazgatója szerint az egyensúlytalansági problémák az idén már nem oldódnak meg, de a folyó fizetési mérleg deficitje legfeljebb 2,9 milliárd dollár, a kereskedelmi mérleg hiánya pedig 3,0-3,5 milliárd dollár lesz ebben az évben.

A Magyar Nemzeti Bank által közzétett számsorok szerint a folyó fizetési mérleg június havi hiánya 372 millió dollár volt, így a deficit az első félévben eléri az 1,207 milliárd dollárt. A mérleg a vártnál kedvezőbben alakult, ám a hiány növekedésének továbbra is reálgazdasági, ezen belül elsősorban külkereskedelmi okai vannak. Ezen túlmenően a belső fogyasztás gyorsabban bővül a termelésnél és a bruttó hazai terméknél (GDP), aminek következtében a külkereskedelmi folyamatokat továbbra is a magas import határozza meg. Az előzetes adatok szerint az első hat hónapban 5,8 százalékos volt az export dollárban mért gyarapodása. Az első félévi külkereskedelmi termékforgalom passzívuma 1,551milliárd dollár volt, 242 millió dollárral több, mint egy évvel korábban. Az ipari vámszabad területek és a bérmunka együttes kivitele 21 százalékkal nőtt. Csökkent viszont 11 százalékkal a hagyományos termékforgalom kivitele.

A kereskedelmi mérleg hiányát lényegesen meghaladja az adósságot nem generáló tőketételekből származó forrásbeáramlás. Az első hat hónapban e tőkebeáramlás értéke 1,594 milliárd dollár volt, szemben a múlt év első felére kimutatott 756 millió dollárral. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik