Gazdaság

VÁLTOZÓ ILLETÉKEK – Dráguló vagyonszerzés

Érdemes még az idén ingatlant apportálni gazdasági társaságba, ha valakinek a közeljövőben ilyen szándéka van. Információink szerint ugyanis jövőre megszűnik az ily módon szerzett ingatlan illetékmentessége, feltéve persze, ha az Országgyűlés is áldását adja a jelenlegi illetéktörvény módosítására. A pénzügyi tárca szakértői szerint ma már semmi sem indokolja e téren a mentesség fenntartását, különösen annak fényében, hogy bármilyen egyéb módon szerzett ingatlan után a gazdasági társaság köteles illetéket fizetni. Ugyancsak kedvezőtlen hír, hogy várhatóan a cégek megszűnésekor a felhalmozott vagyon tagok közötti felosztásához kapcsolódó vagyonszerzés is illetékköteles lesz a jövőben.

Az viszont már örömtelibb változás, hogy a külkereskedelmi áruforgalomhoz kötődő speciális illetékfajtát, a statisztikai illetéket nem kell már jövőre fizetni a vállalkozásoknak. A pénzügyi tárca a Világkereskedelmi Szervezettel aláírt megállapodásban vállalt kötelezettséget az elvonás e formájának megszüntetésére.

Az illetéktörvény mostani módosítása keretében vélhetően a jogalkalmazás során felvetődött problémákat is orvosolja a kormány. Némileg módosul az ingatlanlízingeléssel foglalkozó vállalkozók igazolási rendje. Ugyancsak változnak jövőre a lakáscserére vonatkozó illetékszabályok, mégpedig – ha igaz – csökken az illetékteher. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik