Gazdaság

KIADVÁNYISMERTETÉS – Segédlet a kontrollált üzletvitelhez

Boda György-Szlávik Péter: Vezetői kontrolling. Hogyan vonhatjuk kontroll alá az üzletet?; Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1999.; 315 oldal

Topmenedzsereknek, középvezetőknek, “zöldmezős” üzletembereknek, szakembereknek, egyetemi hallgatóknak és makroközgazdászoknak ajánlják a szerzők a Vezetői kontrolling című, Hogyan vonhatjuk kontroll alá az üzletet? Alcímet viselő kiadványt. A Boda György és Szlávik Péter alkotta szerzőpáros a kötettel és a kapcsolódó CD-ROM-mal arra a kérdésre kívánt választ adni, miként lehet kezelni azt az információhalmazt, amellyel naponta kénytelenek megbirkózni a vállalkozások vezetői és tulajdonosai. A munka elméleti hátterét adó angolszász iskola gondolati elemeinek a honi gyakorlatba történő adaptálásán keresztül mutatják be a kontrolling rendszer működését, különös tekintettel annak operatív és stratégiai tervezési elemeire. Modellek illusztrálják, miként lehet kialakítani egy olyan tervezési rendszert, amely szolgáltatja a tények értékeléséhez és a célok elérése érdekében szükséges beavatkozások kidolgozásához elengedhetetlen tervadatokat, és kijelöli egy működő kontrolling rendszer kereteit.

A kiadvány az alapoktól indít, majd gyorsított tárgyalás következik a részletekig. Az első fejezet az alapfogalmakat tárgyalja, majd számviteli alapismeretek következnek, aztán vezetői számviteli alapvetések és végül a költséggazdálkodási alapismeretek. Ezt követi az érdemi rész, vagyis a tervezés és a stratégiai tervezés, majd a VII. fejezetben a kontrolling során felmerülő számítástechnikai problémák megoldásában kívánnak a szerzők segítséget nyújtani.

A kiadvány gyakorlati hátterét a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vezetőképző Intézetében évek óta nagy sikerrel megtartott tanfolyamok jelentették. A szerzők érthető és könnyen feldolgozható formában adják közre mondanivalójukat és ezáltal széles kör számára teszik hozzáférhetővé a kissé misztikusan kezelt szakterület tudásanyagát. A könyv multimédiás anyagát egy olyan komplex példa szolgáltatja, amelyet két egymással szorosan összetartozó modellbe foglaltak és az olvasó rendelkezésére bocsátanak.

A lemezen az éves költségvetés elkészítésének modellje, az üzleti értéknövelés modellezési eszköze, fogalomtár, valamint a gyakorlati alkalmazások bemutatása található. Javasolt konfiguráció: Pentium processzor, 32 MB RAM, 16 bites színfelbontás, 2xCD-ROM driver és hangkártya. A szerzők e-mail elérhetősége: szlavikp@elender.hu, illetve r2000bt@mail.datanet.hu. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik