Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Óvatos részvénytöbbség

Lassan ismét régiónk és azon belül Magyarország felé fordul a közép- és kelet-európai tőzsdéket az év eleje óta hanyagoló és más ígéretes célpontokat (Görögország, Izrael) felfedező befektetők figyelme, hiszen e térségben továbbra is olcsó, stabil és kitűnő növekedési kilátásokkal rendelkező cégeket találni. Ráadásul mind több jele van annak, hogy az európai növekedés újra helyreáll, ami – vélekedik Trippon Mariann, a Dunainvest Tőzsdeügynökség vezető elemzője – Magyarország számára mindenképpen kedvező hatású lesz.

Az alábbi ajánlat egy konzervatív, átlagosan kockázatelutasító, nagyobb tőkével rendelkező, a portfólión belüli eszközöket nem naponta cserélgető befektető számára lehet optimális. Természetesen a teljes portfólión belüli részvény-kötvény arányt mindenki kockázattűrésének függvényében módosíthatja, vigyázva azonban arra, hogy a részvényoldalon belüli arányok ne változzanak.

Az első lépés a kötvény és részvényarány meghatározása. Figyelembe véve az alapvetően optimista tőkepiaci várakozásokat, illetve a portfólió konzervatívabb jellegét, ezen arányt 40-60 százalékban határozta meg az elemző, aki a kötvénypiacon szeptembertől hozamcsökkenésre számít, ezért a hosszabb lejáratú papírokat ajánlja. A kötvényportfólió felét állampapíralapba fektetné, míg másik felét 2002/G államkötvénybe.

Fontos hangsúlyozni, hogy a részvényeket hosszú távra választotta a szakember, így a tranzakciós költségek is elfogadható szinten tarthatóak.

Konzervatív befektetésnek tekinthető a Matáv, Mol, és a Zwack papírja, míg a Richter és a BorsodChem magasabb kockázatú értékpapír, de nagyobb árfolyam-növekedési lehetőségeket rejt magában. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik