Gazdaság

ÁRUTŐZSDE – Vesztésre állnak

A Budapesti Árutőzsde (BÁT) rendkívüli közgyűlésén a tagok mégiscsak veszteséges költségvetést fogadtak el 1999-re. A korábbi tőzsdetanács hat tagja két hónappal ezelőtt azért mondott le, mert néhány brókercég képviselője szerint a veszteségeket legalább nullszaldóra lehetett volna mérsékelni.

Az újonnan választott tagok akképp próbálták a költségeket lefaragni, hogy lemondtak tiszteletdíjukról. Az idei veszteség azonban még így is eléri az 51 millió forintot. A szervezet költségvetésében támadt hiány finanszírozása ellenben 5,5 millió forint készpénzt igényel, ugyanis a veszteség legnagyobb része a múlt évben végrehajtott beruházások amortizációs költségéből tevődik össze.

Az idei pénzügyi terveket alapul véve látszólag a Budapesti Értéktőzsde került ki győztesen a két börze nyíltan ki nem mondott versengéséből. Az értékpapírpiacon ugyanis az idén minimalizálni tudták a múlt évben bekövetkezett krach miatti pénzügyi és presztízsveszteségeket. Mindkét börze forgalma jelentősen csökkent, a piacokról eltűnt a spekulatív tőke.

Az árubörzén szeptemberben még egy rendkívüli közgyűlést tartanak, amelyen a tagok feltételezhetően a piacok jövőjét vitatják meg. Néhányan a két tőzsde egyesítése mellett teszik le a voksukat, ám többen a további versengést szorgalmazzák. Amennyiben a BÁT-nak sikerülne szorosabban együttműködnie a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a befektetők minden bizonnyal újra tömegesen jelennének meg a börzén. A szaktárca egyébként már lépéseket tett a szabályozott gabonapiac felé. A BÁT új tőzsdetanácsa alternatívát készít a piacok jövőjéről, s mint Vermes András tőzsdetanácsi elnök korábban elmondta, a legjobb variációk közül a tagoknak kell majd választaniuk. Az életbenmaradáshoz a BÁT-nak mindenképpen további befektetőkre lenne szüksége. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik