Gazdaság

Szemünk fénye az autó

Egy személygépkocsi megvétele manapság nem kevés pénzbe kerül. Sokan egy élet munkájával, kuporgatások, lemondások után jutnak el az áhított új autó megszerzéséig. Persze vannak olyanok, akiknek könnyen jön, aztán könnyen megy is, de én most nem róluk szeretnék beszélni, hanem azokról, akik egy többmilliós befektetés után nem sajnálnak további pénzt áldozni a biztonság érdekében sem. Kicsit olyan ez, mint a szerelem, ha megszerezni néha könnyűnek is mutatkozik, megtartani – a mai bűnözési statisztika szerint – biztosan nehéz lesz.

Talán e gondolatok miatt is olvastam figyelmesen a Nem mennek le a térképről című cikküket (Figyelő, 1999/24. szám), amely a gépjármű biztonsági szolgáltatásokról próbált hazai körképet adni. Ehhez szeretnék most néhány gondolatot hozzáfűzni, annál is inkább, hiszen az említett cikkből cégem – hazánk egyik legnagyobb stratégiai cége -, az Antenna Hungária Rt. kimaradt.

Miként nincs két egyforma ember, úgy igénye, pénztárcája, lehetősége sincs csak egyféleképpen gondoskodni gépkocsija ellopás elleni védelméről. Egy ötvenezret érő Trabantot is meg lehet házilag “piszkálni”, de egy tízmilliós autóba már érdemes egy több százezres műholdas készüléket beépíteni. A mai szolgáltatások árai – és ezzel arányosan a nyújtott védelem – e két technológiai szélsőség között helyezkednek el.

A rádió alapú lopásvédelem a ma ismert legkorszerűbbnek ítélt megoldás. Maga a Belügyminisztérium három kategóriát állított fel az 1997-es pályázatában. Az első, a legegyszerűbb kategória, amikor egy jeladót építenek a gépkocsiba és a különböző helyeken, városi kivezető utak környékén, határátkelő helyeken telepített vevőt kellő távolságban megközelítve az autó beriaszt. A második, a földi rádiós iránymérésen alapuló módszer, jelenleg még csak a hálózat kiépítésének a stádiumában van. A harmadik, a csúcskategória – ezt egyébként az ára is jelzi – a műholdas GPS alapú járművédelem. Ebben a kategóriában három győztes volt annak idején: az Autósecurit, a Bank Securit és az Antenna Hungária. Csak e cégek riasztásai jutnak on-line módon az ORFK diszpécserközpontjába, sőt az Antenna Hungária Pandant rendszerének még a Határőrséggel is van szerződése. Az amerikai katonai műholdak civil alkalmazásra szándékosan “lebutított” helymeghatározó képességét Dr. Graczka professzor módszerével a Pandant egyméteres pontosságra képes bárhol és bármikor följavítani, lopás esetén villámgyorsan megjelenítve a jármű mozgását a rendőrségen. Ez év június 17-én immár másodízben akadályoztunk meg az illegális tulajdoncserét – legutóbb egy járó motorú Audi A6-osba ugrottak be a gazdája szeme láttára Budakalászon, s a rendőrök rövid idő után egy pomázi csukott garázsban találtak rá a segítségünkkel. Néhány szó az – áfás – árakról (3 különböző kategória, a legdrágább akár fedett helyen, például alagútban is működik). Belépés: 180-420 ezer forint; beszerelés: 30-40 ezer forint; havi díj: 3750-6250 forint. Pandant használata esetén az AXA-Colonia biztosító a Casco díjból 20 százalék kedvezményt ad, maximum évi 180 ezer forint értékben.

ŐRI ANDRÁS

szóvivő, Antenna Hungária Rt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik