Gazdaság

HUMAN RT. – Céget mentő gyógyszer?

Az utóbbi hetekben új életre kelt a tőzsdén a Human Rt. szinte már teljesen elfeledett részvénye. A befektetők érdeklődését a cég egy rákellenes gyógyszerrel kapcsolatos bejelentése keltette föl.

Közel 50 százalékkal visszaeső időarányos eredményről tájékoztatott a Human Rt. a múlt héten publikált első negyedéves jelentésében, szépen belesimulva a tőzsdei társaságok sorába (Figyelő, 1999/20. szám). A részvény árfolyama ezt követően is megmaradt az elmúlt hetekben elért 2300 forint körüli szinten. Így – az igazgatóság által erre az évre tervezett eredménnyel számolva – az egyik legmagasabbra értékelt papírrá lépett elő a sokáig elfeledett részvény: 12 és 14 közötti P/E-értéke (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) jóval meghaladja a Matáv nélkül számított piaci átlagot.

Nyilvánvaló, hogy a befektetők érdeklődése a nemrégiben szabadalmaztatott daganatellenes készítmény miatt fordult a gödöllői gyár felé. Az újonnan kifejlesztett gyógyszer illeszkedik a Human Rt. termékstruktúrájába. (A fő profil a vérszármazékok- és infúziós készítmények gyártása.)

Mint Hegedűs Lajos igazgatóhelyettes elmondta, a világméretekben szabadalmaztatott készítmény hatóanyaga a tiszafából kivont pachlitaxel, az egyik leghatékonyabbként nyilvántartott rákellenes szer, amelyet ma is alkalmaznak gyógyszerként; fő gyártója a Bristol-Myers Squibb (BMS). A Human által kifejlesztett gyógyszer a szervezetbe történő bejuttatás módjában tér el az eddigi megoldásoktól. A gödöllőiek által kifejlesztett megoldás – a hatóanyagot szervezetbarát módon a vérhez kötve – kiküszöböli a káros mellékhatásokat, miközben hatása biológiailag ekvivalens a BMS termékével. Amennyiben beigazolódik, hogy a szer hatása kedvezőbb, mint a jelenleg forgalomban lévőé, átkerülhet az elsőnek választható gyógyszerek sorába. Hegedűs Lajos hozzátette, hogy a ma kapható hasonló rákellenes készítmény éves forgalma eléri az évi 1,2 milliárd dollárt, s a szakértők szerint ez az összeg 2003-ra megduplázódhat.

Ugyanakkor az új gyógyszer további fejlesztése és világszerte történő bevezetése csak tőkeerős, jelentős világpiaci részesedéssel rendelkező stratégiai partner segítségével képzelhető el. A Human Rt. fő tulajdonosa, a Novopharm Ltd. erre nem alkalmas, mivel termékstruktúrája a Humanétól eltérő, nagyrészt tablettás készítményekből áll.

A gyógyszer bevezetésével, illetve törzskönyvezésével kapcsolatos kutatások jelentősen emelhetik a Human költségeit az elkövetkező években. Hegedűs Lajos úgy véli, amennyiben sikerül rövid időn belül olyan partnert találniuk, aki finanszírozza a további kutatásokat és a törzskönyvezéssel kapcsolatos eljárást, akkor a törzskönyvezés már ez év őszén elkezdődhet; folytatnák az első emberi kísérleteket is, így legkorábban jövő év végén termékük gyógyszerként forgalomba kerülhetne. Ebben az esetben a Human a kutatás és fejlesztés költségeit fedező egyszeri bevételen túl hosszú évekig jelentős royalty bevételre is számíthat. Ez utóbbi a társaság becslései szerint (5 százalékos royalty díjat és 10 százalékos piaci részesedést feltételezve) 2003-ra elérheti a 12 millió dollárt, ami – mivel közvetlen költségvonzata nincsen – sokszorosára növelheti a cég adózás előtti eredményét, amelyet az idén 650 millió forintra terveznek.

Az új gyógyszerrel kapcsolatos felfokozott várakozások tehát érthetővé teszik a magyar piacon manapság szokatlanul magas P/E-rátát. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a kockázatokat sem. Az új termékre a bevezetésig még számos veszély “leselkedik”; bizonytalan például, hogy a Human talál-e megfelelő partnert a kutatások folytatására és a gyógyszer piaci bevezetésére. Elképzelhető, hogy a konkurens termék forgalmazói a gyógyszer sikerét hatásosan akadályozzák meg. Veszélyt jelenthet új rákellenes hatóanyagok, illetve gyógyszerek megjelenése.

Figyelmet kell fordítani a társaság gazdálkodásából és tulajdonosi szerkezetéből adódó kockázatokra is. A gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítása, valamint a jelentős vevői kört alkotó kórházak csődközeli helyzete negatívan hat az eredménytermelő-képességre. Az utóbbi miatti kinnlevőség meghaladja a 200 millió forintot. Mindeddig nem sikerült elérnie a cégnek egy régi célját, a termelés jelentős részének exportra terelését. Számottevő a tulajdonosi szerkezetből adódó bizonytalanság is, ugyanis a nyugdíjbiztosítótól a tb-önkormányzatok megszűnésének eredményeképen visszakerült az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez a részvények 25,3 százaléka; amit egy érvényes kormányhatározat értelmében még az idén piacra kell dobni. A társaság igazgatósága szerint a Novopharm egyelőre nem kívánja növelni részesedését a cégben, ami esetleg egyet jelenthetne a tőzsdei kivezetéssel. A kisbefektetők szempontjából egyelőre kockázatot jelent a részvény alacsony likviditása is, ezért sem mindegy, hogy az állami részesedés értékesítése milyen formában fog megtörténni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik