Gazdaság

ZÁRSZÁMADÁS A FŐVÁROSNÁL – Szűkmarkú gazdálkodás

Csaknem teljes egészében befolytak a tervezett bevételek a Fővárosi Önkormányzat kasszájába az elmúlt esztendőben. A közgyűlés a múlt héten fogadta el az 1998-as évet lezáró zárszámadási rendeletet.

Spórolósan gazdálkodott tavaly a Fővárosi Önkormányzat. Mint az a múlt héten elfogadott zárszámadásból kiderült, a főváros az év közben 231,8 milliárd forintra módosított kiadási előirányzat mindössze 93,8 százalékát költötte el – összesen 217,4 milliárd forintot -, miközben a bevételi oldalon 99,6 százalékos volt a tervteljesítés, így a kasszába 206,8 milliárd forint folyt be.

A bevételeken belül a folyó bevételek 103,9 százalékra, míg a felhalmozási és tőkejellegűek összességében 97,5 százalékra teljesültek.

Budapest fejlesztési terveinek megvalósítására az előirányzott 68,1 milliárd forintból végül csak 31,1 milliárdot használtak fel. Ezzel párhuzamosan a főváros értékpapír-állománya 32,9 milliárd forinttal, 49,9 milliárdra nőtt – e téren “túlteljesítés” történt. A fejlesztési kiadások egyébként az előző években is elmaradtak a tervezettől, 1997-ben ugyancsak 50 százalék alatti, 1996-ban pedig 61,2 százalékos megvalósítási rátát jegyeztek fel.

Tavaly a megelőző évekhez hasonlóan szintén a reál ágazatokba (közlekedés, közművek, környezetvédelem, lakásgazdálkodás és városrendezés) áramlott a fejlesztésekre fordított összeg nagyobb hányada: 63 százaléka, azaz 19,3 milliárd forint. A humán ágazatokba sorolt egészségügyre, szociálpolitikára, oktatásra és gyermekvédelemre, kultúrára, közellátásra, valamint informatikára 11,6 milliárd jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik