Gazdaság

PANTEL TÁVKÖZLÉSI RT. – Nyomvonalasok

Országos optikai gerinchálózatából ezer kilométernyit már lefektetett a PanTel Rt., amely alternatív távközlési szolgáltatásával tavaly lényegében elsőként törte meg a Matáv monopóliumát a vezetékes üzleti kommunikációban.

Pillanatnyilag már tíznél is több ügyfele van az 1998. április elején 20 milliárd forintos alaptőkével létrejött PanTelnek. A cégben 49 százalékos érdekeltsége van a holland nemzeti távközlési vállalatnak, a KPN-nek, 25,1 százalékot a MÁV, 25,9 százalékot pedig a KFKI Számítástechnika tart a kezében. (A magyar többségi konzorciumon belüli tulajdonosváltásról lásd cikkünket a Figyelő 1999/11. számában). A PanTel infrastruktúrájának lelke az a 3,5 ezer kilométer hosszúságúra tervezett országos optikai gerinchálózat, amely a MÁV nyomvonalai mentén épül, amely 1999 végéig el is készül – nyilatkozta nemrégiben Horváth Pál vezérigazgató. Ezt egészíti ki a budapesti és néhány nagyvárosban kialakítandó (egyedinek is nevezhető) gerinchálózat; elosztó hálózatot pedig – még ugyancsak az idén – a fővárosban és a megyeszékhelyeken hoznak létre. A cég erőssége e nagy sávszélességű hálózat. Az ezen futó jeleket ugyanis különböző eszközökkel képesek a PanTel szakemberei kivinni az előfizető telephelyeire, ami azután teljes körű szolgáltatás nyújtását teszi lehetővé. Decemberben indult a menedzselt bérelt vonali szolgáltatásuk, s az idén annak három újabb változatára szereztek engedélyt. Ezeket az adatátviteli – döntően Internet-protokoll alapján működő – szolgáltatásokat nemrégiben indította útjára a társaság. A PanTalk névre hallgató változat nemzetközi hang- és faxszolgáltatást nyújt – az eddigiekhez képest 15-30 százalékos költségmegtakarítással – a hazai fogyasztóknak. A WorldConnect gyakorlatilag korlátlan sávszélességet kínálva köti össze a cég ügyfeleit a világ bármely pontjával. A PanLine a korábbinál gyorsabb és biztonságosabb üzleti kommunikációt adó, a ma elérhető legkorszerűbb menedzselt bérelt vonalat jelenti, amely bármilyen elektronikus információ továbbítására felhasználható. Ezek a technológiák alkalmasak a beszédátvitelre is. A távközlési társaság ügyfelei ezt a lehetőséget azonban egyelőre csupán a vállalatok és telephelyeik közötti hálózatokon belül használhatják ki.

A PanTel vezetése tisztában van azzal, hogy a távközlési piac gyakorlatilag minden területén jelen lévő Matáv a legnagyobb vetélytárs, de számol a másik alternatív szolgáltatóval, a Novacommal is; emellett jól tudja, hogy a jövőben az Antenna Hungária és a GTS Hungary szintén konkurensként léphet fel. Mindenesetre a PanTel terveiben az szerepel, hogy a jövőben együttműködést alakít ki a helyi koncessziós társaságokkal.n

Ajánlott videó

Olvasói sztorik