Gazdaság

AZ IMF TAVASZI JELENTÉSE – Fellendülés csak jövőre

Mérsékelt ütemben bővül az idén a világgazdaság - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében. Az e heti közgyűlés előtt kiadott prognózis 2000-re már gyorsulást valószínűsít.

Lényeges változásokat nem tartalmaz az IMF napokban közzétett jelentése a világgazdaság idei globális bővülése tekintetében a három hónappal korábbi hasonló dokumentumhoz képest. Ez önmagában akár pozitívumként is értékelhető, hiszen az intézmény az utóbbi időben rendszeresen lefelé korrigálta előrejelzéseit. A legátfogóbb számot tekintve, a valutaalap szerint a világgazdaság 1999-ben 2,3 százalékkal gyarapodik. Az évtized egészében éves átlagban 3,1 százalékkal nőhet az összteljesítmény.

A pénzintézet közgazdászai szerint az elmúlt években a világgazdaság fő motorjának számító Egyesült Államokban az idén mindenképpen lassul a GDP bővülésének tempója, előreláthatólag 3,3 százalékra – a decemberi prognózis még 1,8 százalék volt -, amit jövőre 2,2 százalékos növekedés követhet. Michael Mussa, a multilaterális intézmény vezető közgazdásza úgy véli, a lassulás immár elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy ez a lakossági kiadások és a vállalati beruházások spontán visszafogásában megnyilvánuló “puha landolással” történik-e meg, avagy a túlfűtöttség miatt szükségessé váló monetáris befékezéssel.

A világ más vezető régiói 1999-ben nem lesznek képesek kompenzálni az amerikai gazdaság lassulását, ami elsősorban a feltörekvő piacok szempontjából kedvezőtlen. (Magyarországnak ez évre 4,3, 2000-re pedig 4,8 százalékos GDP-bővülést jelez előre az IMF).

Nyugat-Európában továbbra is lanyha marad a gazdasági növekedés; az idén 2,0 százalék várható, ezen belül az euró-övezetben 1,8 százalék (0,4 százalékpontos negatív korrekció a decemberi előrejelzéshez képest), jövőre azonban az ütem 2,7 százalékra gyorsul. Az IMF a fő problémát az európai munkaerő-piaci szabályozás merevségében látja, és úgy ítéli meg, hogy az e téren végrehajtott reformok nyomán néhány év alatt a felére csökkenhetne a jelenleg 10 százalékos munkanélküliségi ráta. Michel Camdessus vezérigazgató megjegyezte azt is, hogy az Európai Központi Banknak készen kell állnia további monetáris enyhítésre, ha a legutóbbi kamatcsökkentés nem járna megfelelő élénkítő hatással.

Ázsiát illetően az IMF úgy véli, hogy a válság első, 1997-es hulláma által sújtott országok nagyjából elérték a mélypontot, sőt Dél-Koreában már a fellendülés jelei tapasztalhatók. Japánban ez évre még visszaesés prognosztizálható, és jövőre is csak 0,3 százalékos növekedésre van esély.

Pozitív fejleményként említi a jelentés, hogy Brazíliában a januári válság után stabilizálódni látszik a helyzet. Oroszország esetében az IMF az idén 7 százalékos gazdasági zsugorodást vár, amit jövőre a legjobb esetben is csak megállítani sikerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik