Gazdaság

VIZSGÁLAT A COFINEC-ÜGYBEN – Ki a kiszivárogtató?

Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) és a Budapesti Értéktőzsde jelenleg közös vizsgálatot folytat annak megállapítása végett, kitől szivárgott ki egy héttel a hivatalos bejelentés előtt, hogy a Ceneupac S.A. ajánlatot tesz a Cofinec-részvényekre.

Nagyon bíznak abban a felügyeletnél, hogy – a korábbi esetekkel ellentétben – most elegendő anyagot tudnak összegyűjteni a vádemeléshez. A bennfentes kereskedés ügyében indított vizsgálatok közül eddig csak az 1993-as Novotrade-ügyben sikerült jogerős ítéletig eljutni.

A Cofinec-részvények sokáig alvó papírnak számítottak a tőzsdén, minimális forgalom mellett 1200 forint körül stagnált az árfolyamuk, de három héte megugrott a kereslet e papírok iránt. Az ÁPTF néhány napra fel is függesztette a részvények kereskedését, arra hivatkozva, hogy olyan bejelentés várható, amely lényegesen befolyásolja a részvények kurzusát.

A múlt hét keddjén nyilvánosságra is került, hogy a Ceneupac S.A. – az Argus Fund és a Croesus Central European Corporate Restructuring Fund Ltd közös, e célra létrehozott leányvállalata – ajánlatot tesz a Cofinec-részvényekre, illetve letéti igazolásokra. (Az Argus a Prudential nevű amerikai biztosítótársaság – a világ egyik legnagyobb biztosítója – újonnan alapított leányvállalata, amelyet kifejezetten a közép- és kelet-európai tőkebefektetések céljára hoztak létre, míg a Croesus Corporate Restructing Fund egyike a Croesus-csoport regionális alapjainak.) A nyilvános vételi ajánlat árfolyama 2376 forint, ez 77,5 százalékkal haladja meg a közzétételét megelőző 30 kereskedési nap átlagárfolyamát. A közlemény szerint elképzelhető a további tőkeemelés a társaságban, illetve a részvények tőzsdei kivezetése.

A vételi ajánlat május 25-ig érvényes. A részvényesek egyébként biztosra korántsem mehetnek, hiszen amennyiben a papíroknak kevesebb mint 67 százalékára érkezik eladási szándéknyilatkozat, akkor a Ceneupac semmisnek tekinti a vételi ajánlatot, de még 67 és 100 százalék között is mérlegelheti az ügylet megkötését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik