Gazdaság

AZ EBRD PÉNZÜGYI HELYZETE – Tartalékosan

Az oroszországi válság az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) fennállásának első veszteséges évét okozta 1998-ban. A bank 261,2 millió ecu nettó hiányt volt kénytelen elkönyvelni, miután jelentős tartalékokat kellett képeznie az oroszországi kockázatokra, elsősorban a bankszektort illetően, ahová az Oroszországba eddig összesen kihelyezett hitelei és tőkebefektetései egyharmada került.

Elmúlt évi tevékenységének első nyilvános áttekintésében az EBRD arról számolt be, hogy a megelőző évi 177,7 millió ecu összegű kockázatitartalék-képzés háromszorosa, 553,1 millió ecu vált szükségessé, amelyből 319 millió az oroszországi hitelkihelyezésekhez kapcsolódott.

A pénzintézet – amely 1991-es megalapítását követően a legnagyobb magánfinanszírozóvá vált Oroszországban – a kumulált adatok szerint 481,7 millió ecu tartalékot volt kénytelen képezni 1,5 milliárdos orosz kockázatára. Az elmúlt esztendő végéig a bank összes kihelyezésének és tőkebefektetésének 26 százaléka került Oroszországba, viszont a 908,9 millió ecu összegű kumulatív tartalék több mint fele kapcsolódott oda.

Steven Kaempfer, az EBRD pénzügyekért felelős alelnöke megerősítette, hogy a bank “nem vonul ki sem Oroszországból, sem a térség más államaiból”, elismerte viszont, hogy az orosz válság “mély hatást” gyakorolt a működési terepéül szolgáló országokra. Kaempfer szerint most az EBRD új kötelezettségvállalásainak a tervezettnél nagyobb hányada, 40 százaléka került a kilenc fejlettebb átmeneti gazdaságú államba, élükön Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal.

Az oroszországi válság hatására az EBRD jelentősen csökkentette az odairányuló új hiteleket. A bank 2,37 milliárd ecu-nyi új kötelezettségvállalásából az oroszországiak tavaly 545 millióra rúgtak, de az alelnök tájékoztatása szerint ez 1999-ben 250 millió körülire csökken. Az EBRD teljesen leírta néhány orosz bankbeli befektetését (amelyek közül a legnagyobb a Tokobankhoz kötődött) és pert indított, hogy a Kamaz teherautógyártól visszaszerezze a már több mint egy évvel ezelőtt esedékessé vált 100 millió dolláros hitelt.

Tavaly ugyan drasztikusan megemelkedett a tartalékállomány, ám a bank működési eredménye az 1997-es 193,8 millióhoz viszonyítva több mint 50 százalékkal nőtt, s 291,8 millió ecu-t tett ki. A tartalék megháromszorozása 261,2 millió ecu-nyi nettó veszteséghez vezetett, szemben a megelőző évi 16,2 millió ecu-s tiszta nyereséggel. Az eredményt 169 millió ecu-vel növelte a pénzintézet néhány tulajdoni részesedésének eladása – többek közt a Magyar Külkereskedelmi Bankból szállt ki tavaly az EBRD.

A térség megnövekedett kockázatai ellenére a londoni székhelyű multilaterális intézmény által eddig összesen több mint félezer projekthez megszavazott – 12 milliárd ecu-nyi – hitelek közül csak 11 (ezen belül 4 orosz) bizonyult behajthatatlannak.

Az orosz bankrendszerben mutatkozó fizetésképtelenség mi-att az EBRD számos bank hitelezői bizottságában képviselteti magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik