Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – Szépreményű szálló

A meghatározó befektetők nagy része az utóbbi időben meglehetősen mostohán bánik a középkategóriás cégekkel; jelentős részt ennek a számlájára írható, hogy a Danubius-részvény sem igazán kelendő. Hosszú távon azonban – a folyamatosan magas szobakihasználtság és a dinamikusan emelkedő működési eredmény alapján – az általános tőkepiaci helyzet javulásának egyik komoly nyertese lehet a szállodapapír.

Mióta az oroszországi pénzügyi krízis következtében több mint 50 százalékot veszített értékéből a BUX, a magyar részvények mellett kitartó befektetők figyelme néhány nagy társaságra, az úgynevezett blue chipekre összpontosul. Jó néhány korábbi sztárpapír szinte halott részvénnyé vált, noha tőkeerejük és fundamentumaik alapján várható, hogy a jövőben, a külföldi befektetők bizalmának visszatérése esetén ismét elfoglalhatják előkelő helyüket a magyar tőzsdén.

Ezek közé tartozik jelenleg a Danubius Hotels Rt. papírja is. A HungarHotels-láncot sikeresen magába olvasztó szállodacsoport ingatlanvagyona 28,3 milliárd, míg saját tőkéje 23,5 milliárd forint volt 1998 végén. A részvény tőzsdei forgalma alacsony – átlagosan napi 10-20 millió forint -, áralakulása pedig hosszabb ideje trend nélküli. Az árfolyam/egy részvényre jutó nyereség (P/E) mutató valamivel magasabb az ugyanezen kategóriába tartozó társaságokénál (Pick, Rába): a tavalyi eredménnyel számolva 10, az idei várhatóval pedig 7,5-9,0. Ezt a felülértékeltséget indokolhatja a mérlegben a piaci árnál alacsonyabb értéken beállított ingatlanvagyon, az ugyanis mindenképpen egyfajta stabilitást jelent a társaság gazdálkodásában.

Éppen az ingatlanok jobb megtérülésének biztosítása volt a tavaly év végi holdinggá szervezés fő célja. Mint Betegh Sándor, a társaság vezérigazgatója elmondta, a kialakított struktúra teljesen megfelel a nyugati gyakorlatnak, jelentős megtakarításokra ad alkalmat csoportszinten és lehetőséget nyújt arra, hogy esetleg nem saját tulajdonukban lévő ingatlanokban is szállodát üzemeltessenek, vagy éppen fordítva: saját ingatlanjaikat a jobb megtérülés reményében más hasznosításra bérbe adják.

A Danubius szállodacsoport konszolidált adózás előtti eredménye 4,2 milliárd forint volt tavaly, a megelőző évinek csupán 93 százaléka. Az eredményromlás azonban szinte kizárólag annak a következménye, hogy a bázisévben, 1997-ben jelentős egyszeri tételek – egyrészt a privatizációs ellenértékhányad után kapott 831 millió forintos késedelmi kamat, másrészt a Hungária Szálloda Rt. vételárának 20 százalékban kárpótlási jeggyel történő finanszírozása – javították a pénzügyi eredményt. Az 1998-as adózás előtti eredményt terheli a Danubius korábbi akvizícióinak finanszírozására német márkában felvett hitelhez kapcsolódó, megközelítőleg 790 millió forintnyi átértékelési veszteség is. (Az idei évre kedvező hír, hogy a társaság ezen hitelek jelentős részét tavaly októberben idő előtt visszafizette.) A csoportszintű nettó árbevétel 18 százalékos, illetve az üzemi költségek mindössze 11 százalékos növekedéséből adódott az üzleti tevékenység 5,1 milliárd forintos nyeresége, ami 55 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi teljesítményt. Mivel a társaság árait német márkában adja meg, a bevétel növekedése a forint márkához viszonyított – az előző évinél nagyobb mértékű – leértékelődéséből és a csoport összehangolt értékesítési és árpolitikájából adódott. Betegh Sándor ez utóbbi területen, valamint a marketing, az informatika és a beszerzés terén az átszervezésből adódó hatékonyságnövekedésben rejlő további tartalékokra hívta fel a figyelmet. A szállodák kihasználtsága jelenleg nemzetközi összehasonlításban is magasnak mondható, csoportszinten 58,2 százalék; az átlagon belül a termálhotelekként ismert Danubius-házak foglaltsága meghaladja a 71 százalékot. A szállodákat 88 százalékban külföldiek veszik igénybe, azon belül is a német vendégek száma volt a legmagasabb, több mint 23 százalék A minél teljesebb körű és magasabb színvonalú kiszolgálás érdekében tavaly csoportszinten 2,3 milliárd forintot költöttek rekonstrukcióra; a felújítások az idén is folytatódnak. Várakozásaik szerint folytatódni fog a honi idegenforgalomban az a néhány éve megkezdődött tendencia, amely a minőségi szolgáltatások irányába eltolódó kereslettel jellemezhető. Noha az idelátogató külföldiek száma csökken, a vendégéjszakák száma és az egy főre számított fogyasztás növekszik.

Mindenképpen pozitívumként értékelhető, hogy a Danubius a korábban felvásárolt szállodákat, szállodaláncokat sikeresen integrálta, s a felvásárlásokhoz felvett bankhiteleket idő előtt tudta törleszteni. A szállodák kihasználtsága folyamatosan magas, az üzleti eredmény növekvő tendenciát mutat. Az igen jó állagú ingatlanvagyon pedig képessé teszi a társaságot arra, hogy egy-két esetleges rossz év után árbevétele ismét meredeken emelkedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik