Gazdaság

MOBILTÁVKÖZLÉS A RÉGIÓBAN – Észt fölény

Európa keleti felén az elmúlt évben több mint a kétszeresére nőtt a mobiltelefonálók száma: az 1997-es 3,3 milliós előfizetői tábor 7,2 milliós lett, a lakossági ellátottság 1,7 százalékról 3,6 százalékra emelkedett.

Várhatóan a cseh, a szlovák és a magyar piiacon jelenik meg az idén új mobilszolgáltató a közép- és kelet-európai térségben. A legérdekesebbnek mindazonáltal az észt piac tűnik, ahol ma 16,4 százalékos a lakosság mobiltelefon-ellátottsága. (Ugyanez az arány Franciaországban 19,2, Németországban 17,1, Görögországban 16,0 százalék.) Észtország másfél milliós lakossága láthatóan nagyon megkedvelte a GSM-szolgáltatást, amit jelez, hogy a 450 megahertzes frekvenciasávban működő Eesti Mobiiltelefon társaság előfizetőinek köre tavaly 16,7 százalékkal szűkült. (Ennél csak a szintén 450-es szolgáltató EuroTel Praha vesztesége volt nagyobb: ez tavaly elérte a 23,3 százalékot.) Észtországot a lakossági ellátottsági rangsorban Szlovákia követi 10,6, Magyarország 10,5, illetve Csehország 9,6 százalékkal.

Ami az abszolút számokat illeti, az előfizetői kör nagyságát tekintve Lengyelország az elmúlt egy évben tovább növelte fölényét: a 2 milliós ügyféltábor immár duplája a második helyen álló magyarnak, s 1999 elején a régióbéli előfizetők 28,4 százalékának felelt meg. Magyarország ebben az összehasonlításban 14,8 százalékos súlyt mondhat a magáénak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik