Gazdaság

DEFLÁCIÓS KOCKÁZAT A VILÁGGAZDASÁGBAN – Áldás vagy átok?

Egy ma 60 éves amerikai polgár élete során az árszínvonal emelkedése meghaladta az ezer százalékot. Ennek fényében nem meglepő, hogy sokan természetesnek és érthetőnek tartják az árak folyamatos emelkedését. Pedig hat évtizeddel ezelőtt az árcsökkenésnek még ugyanakkora esélye volt. Az első világháborút megelőzően például Nagy-Britanniában összességében szinte ugyanazok az árak voltak érvényben, mint az 1666-os nagy londoni tűzvész idején. Napjaink inflációs trendjét figyelve mindenesetre elképzelhető, hogy a világ visszatér a korábbi "normális" állapotokhoz. Kérdés, lesz-e benne köszönet.

Hússzor gyakrabban használják mostanában a defláció fogalmát az újságok, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az Economist sajátos statisztikája mögött meghúzódó folyamatot jól szemlélteti, hogy számos országban – a rendre olcsóbbodó számítógépek és videojátékok mellett – az utóbbi időszakban már a gépkocsik, a ruhaneműk, a kávé és a benzin ára is csökkenő tendenciát mutatott. Megvan az esélye, hogy – a század harmincas évei óta először – ismét beköszönt a globális defláció, azaz a fogyasztói árak csökkenésének korszaka.

Japán például már évek óta a defláció peremén egyensúlyozott, jelenleg pedig már annak kezdeti szakaszában van (Figyelő, 1999/10. szám). Most a jelenség nemzetközi elterjedésére lehet számítani. Gary Shilling amerikai közgazdász előrejelzése szerint az Egyesült Államokban a következő évtizedben évente átlagosan 1-2 százalékkal fognak csökkenni az árak. A brit Centre of Economics and Business Research kutatóintézet szakértői 2002-re várnak árcsökkenést, de a kontinentális Európában ez már jóval előbb bekövetkezhet.

Mennyire veszélyes ez a folyamat? A harmincas években a csökkenő árak egy lefelé mutató spirálba, valóságos örvénybe kényszerítették a gazdaságokat, amelyben a zsugorodó kereslet, a mélyülő pesszimizmus, a pénzügyi csőd és a kormányok cselekvésképtelensége végül az emlékezetes gazdasági összeomláshoz vezetett. A defláció azonban barátságosabb alakot is ölthet: például akkor, ha a termelékenység gyors növekedése hajtja. A világban mindkét fajta defláció megfigyelhető, sőt egyes országokban a kettő egyszerre van jelen.

Ma a fontosabb gazdasági övezetekben csökkenő árakat, de legalábbis zérushoz közelítő ütemű inflációt látunk. Fontos elem, hogy számos energiahordozó és nyersanyag ára meredeken zuhan.

Ez a folyamat nem most indult be, van ugyanis egy “történeti eleme”: tükröződik benne az a műszaki fejlődés, amely megemelte a mezőgazdasági terméshozamokat és az ásványkincsek kitermelési rátáit. A közelmúlt áresését azonban a jelentős importőrnek számító Kelet-Ázsia válsága váltotta ki közvetlenül. A latin-amerikai, orosz és dél-afrikai termelők az alacsonyabb árakra a termelés fokozásával reagáltak, ami azután még tovább mérsékelte az árakat.

Az Economist által folyamatosan figyelt 15 fejlett gazdaságból 14-ben a termelői árak is csökkentek 1998-ban. A kelet-ázsiai valuták leértékelése nyomán a világpiacokat olcsó termékek árasztották el, s az árudömpinghez most már Brazília is hozzáteszi a magáét. Az elsősorban Ázsiában végrehajtott, túlzottnak bizonyult beruházások következtében a világban óriási többletkapacitás van a chipgyártásban, az acél-, a gépkocsi-, a textil-, a hajó- és a vegyiparban. A járműgyártásban például globális szinten állítólag már ma legalább 30 százaléknyi a kihasználatlan kapacitás – és még ma is nyílnak új gyárak, érdekes módon a legtöbb éppen Ázsiában.

A fogyasztói árak emelkedése is lassul: a fejlett gazdaságokban 1999-ben átlagosan 1 százalék körüli ráta várható, amire fél évszázada nem volt példa. De már tavaly is negatív volt e mutató Svájcban, Svédországban, Kínában, Hongkongban és Szingapúrban.

Az euró-térségben 1998 nyara óta tart az áremelkedés ütemének lassulása, bár az egy évvel ezelőttihez képest ma még 0,8 százalékkal magasabbak a fogyasztói árak. A régió két vezető gazdaságában – a franciában és a németben – a ráta a deflációhoz közelít: jelenleg 0,3 százalékon, illetve 0,5 százalékon áll.

Ezeket a számokat azonban óvatosan kell kezelni. Az ipari árak csökkenése például nem defláció, ha azt a szolgáltatások árának növekedése ellensúlyozza. Amerikában például a készáruk átlagos ára csökkent az elmúlt évben, viszont a szolgáltatásoké nőtt.

A defláció nem feltétlenül rossz (lásd külön anyagunkat), s ma egyszerre jelenik meg jó- és rosszindulatú köntösben. A veszélypontok ott mutatkoznak, ahol a gyenge kereslet vált ki káros deflációs nyomást. Ennek eredményes vizsgálatához vezet az egyes országok “termelési szakadékának” – azaz a tényleges és a teljes kapacitással számoló potenciális termelés különbözetének – kimutatása. Ezt nehéz mérni, de az Economist Intelligence Unit becslése szerint az a harmincas évekbeli rekordszintet közelíti.

Japánban e szakadék 1999-ben a GDP 7 százalékát is elérheti. Az ország a káros deflációs spirál szélén táncol: a csökkenő árak felduzzasztják a vállalatok reáladósságait és magasan tartják a reálkamatlábakat. Kelet-Ázsia más országaiban is óriási felesleges kapacitások mutatkoznak. A thaiföldi GDP várhatóan csak 2001-ben éri el ismét az 1996-os szintet, még akkor is, ha újra beindul a növekedés. Ebben a helyzetben a kibocsátás összességében majdnem egyharmaddal marad el a termelési potenciálhoz képest. Kínában a gyáriparban jelenleg 40 százalékot ér el a ki nem használt kapacitás.

Az Európai Unióban a termelési szakadék az utóbbi években stabilan a GDP 2 százaléka körül volt, ám ez magasabb lesz 1999-ben, ha az előrejelzéseknek megfelelően tényleg lassul a növekedési ráta. Az amerikai gazdaság ezzel szemben jelenleg termelési potenciálját meghaladóan működik. Az olaj- és nyersanyagárak csökkenése nélkül nőtt volna az infláció, s ez kamatlábemelést kényszerített volna ki. Amerikában tehát pillanatnyilag a jóindulatú defláció érvényesül az információtechnológiának és a fokozódó versenynek köszönhetően. Az erősödő lakossági kiadások és a pénzkínálat kétszámjegyű növekedése pedig arra utalnak, hogy – legalábbis a közeljövőben – nem kell rosszindulatú deflációra számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik