Gazdaság

CSEH SÖRIPARI FÚZIÓ – Megisszák a levét?

Csehországban és külföldön egyaránt ellenérzésekkel fogadták az ottani versenyhivatal döntését, amelynek értelmében - a hatóság saját korábbi határozataival is ellentétben - mégiscsak egyesülhet az ország két legnagyobb sörgyára.

Prága konfliktusba kerülhet az Európai Unióval (EU), miután az ország versenyhivatala váratlanul áldását adta a Plzensky Prazdroj és a Pivovar Radegast egyesülési kérelmére. Az érintett két sörgyárban a japán Nomura Securities pénzügyi csoportnak van többségi tulajdona, a prágai központú IPB bankon keresztül. A Nomura tavaly három ízben is össze kívánta vonni két érdekeltségét, ezt azonban a versenyhatóság minden alkalommal elutasította, indoklása szerint megakadályozandó a piaci dominanciát. A hatályos törvények értelmében ugyanis nem engedélyezhető olyan fúzió, amelynek eredményeként 30 százalékot meghaladó piaci részesedésű vállalat jönne létre – márpedig a két sörgyár együttesen a cseh piac 44 százalékát mondhatja magáénak (ráadásul világszerte Csehországban a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás).

A Nomura a tavalyi utolsó próbálkozás után hivatalosan is letett arról, hogy nyélbe üsse a fúziót. Ezért aztán teljesen váratlanul érte a versenyhivatal bejelentése, miszerint felülvizsgálták az ügyet, és megállapították: 1998-ban jogérvényesen egyesült a Prazdroj és a Radegast azáltal, hogy mindkét társaság ellenőrzését a Nomura szerezte meg. Japán részről persze üdvözölték a döntést, s Randall Dillard, a Nomura International ügyvezető igazgatója rögtön közölte is, hogy az elkövetkező években – a fúzióval előálló hatékonyságjavulásra támaszkodva – rohamosan bővíteni kívánják a Ceske Pivo névre keresztelendő, Európa 11. legnagyobb sörgyárává előlépő cég exportját. A fő célpont Németország és Lengyelország, valamint az Egyesült Államok. Dillard nem zárta ki azt sem, hogy a vállalat stratégiai szövetségre lép az ágazat valamelyik vezető cégével; a lehetséges partnerek között a holland Heinekent, a South African Breweriest és az amerikai Anheuser-Buscht említette.

Meglehet azonban, hogy a Nomura túl korán örül a számára is váratlan fejleménynek. Tekintettel arra, hogy a versenyhivatali határozat ellentétes a törvényi előírással, üzleti és pénzügyi körök egyaránt érthetetlennek nevezték a fúzió engedélyezését, a kisebb független sörgyárak szövetsége pedig – amely érthető módon tart az óriás rivális megjelentésétől – kilátásba helyezte, hogy megfellebbezi a döntést, és ha kell, az alkotmánybíróságnál keres jogorvoslatot.

A belföldi tiltakozásnál súlyosabbnak tűnnek az igen kedvezőtlen külföldi reakciók. A múlt héten több nyugat-európai ország is jelezte a cseh kormány felé, hogy nem nézi jó szemmel a fúzió engedélyezését. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a tőkeerős tulajdonos, a cseh munkaerő viszonylagos olcsósága, valamint az egyesüléssel keletkező termelékenységjavulás olyan tényezők, amelyek révén az új vállalat komoly konkurenciája lehet a nyugat-európai sörgyáraknak.

A leghatározottabban a brit nagykövet adott hangot kormánya rosszallásának, amit az magyaráz, hogy a harmadik legnagyobb cseh sörgyár, a Prazske Pivovary tulajdonosaként jelenlévő angol Bass céget nagyon hátrányosan érinti a döntés. A nagykövet jelezte: a fúzió jóváhagyása nemcsak a brit- cseh kétoldalú beruházási egyezménnyel ellentétes, de London meglátása szerint a Csehország és az EU között fennálló megállapodásokkal sincs összhangban, amiért is a brit kormány az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik