Gazdaság

NITROKÉMIA 2000 RT. – Három a csomag

Középtávú stratégiát dolgoz ki a Nitrokémia 2000 Rt. A növényvédő szereket és intermediereket gyártó balatonfűzfői társaság - amelynek magánosítását várhatóan az év második felében kezdi előkészíteni az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. - a következő években összesen 8 milliárd forintot fordít fejlesztésre.

Égető szükség van a három csomagból álló fejlesztési programra, mert – mint Henger Károly vezérigazgató elmondta – a cég 1993 óta gyakorlatilag semmit sem költött erre a célra. A versenytársakkal szemben elsősorban a technológia és a termékválaszték terén fennálló hátrányt nagyon gyorsan fel kell számolni ahhoz, hogy a társaság továbbra is eredményes maradhasson. A Nitrokémia 2000 Rt. tavaly májusban vált ki a Nitrokémia Rt.-ből, mely utóbbinak azóta a hajdani vegyipari óriáscég okozta környezeti károk elhárításához szükséges anyagiak előteremtése a fő feladata.

A korábbi profilt megtartó és azt továbbfejlesztő Nitrokémia 2000 Rt. közel 180 millió forintos nyereséggel zárta első évét, nettó árbevétele pedig 10 milliárd forintot tett ki. Az idei forgalmi terv 10,5 milliárdos, míg a nyereségnél szinten tartással számolnak. Az év második felétől hozzálátnak a 8 milliárd forint értékű, három részből álló fejlesztési csomagterv végrehajtásához is. A stratégia egyik legfontosabb – 2,8 milliárd forintos – eleme a jelenlegi gyártási technológiák környezetbarát szempontú megújítása. Az energiatermelés és -elosztás rendszerére 2 milliárdot költenek. Ugyanekkora összeg jut a termékek továbbfeldolgozásának fejlesztésére. A cégvezető azt reméli, hogy körülbelül 2002-ig új, a jelenlegieknél kurrensebb gyártmányokkal is megjelenhetnek majd a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik