Gazdaság

BÁV-KÖZGYŰLÉS – Csereügyletek

Tovább folyik a BÁV Rt. tulajdonosai közti alkudozás, a pénteken megtartott közgyűlésen csak kisebb horderejű személyi kérdések voltak napirenden. A cég eközben átalakítás előtt áll, a zálogüzletág területén például erőteljes piacbővítést terveznek.

Egy-egy új képviselőt delegált a korábbi négy igazgatósági tag mellé a jelenlegi két fő tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az Arago. A felügyelőbizottságból az Arago képviselőjét visszahívták, helyét az MFB jelöltje, Bártfai Beatrix foglalta el. A közgyűlést elsősorban a két tulajdonos közti huzavona miatt kísérte nagyobb érdeklődés. A BÁV Rt.-ben többségi tulajdont szerző Arago-csoport ugyanis “enyhe” nyomás hatására kész megválni pakettjétől, az alkudozás csak az MFB által kínált összeg körül folyik. A 920 millió forintos névértékű csomagért a bank a napilapokban megjelent különböző értesülések szerint 2,5-3,2 milliárd forintot ajánlott fel. (Az Arago tiszta profitja 35-40 százalék lehet.) Még a kisebb értékkel kalkulált, részvényenként 2700 forint feletti vételár is jelentősen meghaladja a tőzsdei kurzust, hiszen a közgyűlést megelőző napon a bizományi papírjai 1300 forinton keltek el a parketten – azóta 1600 forint fölé is emelkedett az árfolyam. Az április 26-ai közgyűlésen emellett a dolgozói papírok törzsrészvényre való átalakítására is sor kerül a készülő megállapodás szerint. (Ezek egy része ugyanis az Arago-csoporthoz közeli személyek tulajdonában van.) “A megegyezés még ebben a hónapban várható” – nyilatkozta Gránicz János, az Arago megbízott vezérigazgatója. Képviselőik visszahívására csak ezután, a vételár beérkezését követően kerülhet sor. A szép profittal zárult felvásárlási akció után az Arago várhatóan osztalékelőleget fizet befektetőinek.

Visszatérve a BÁV-ra, a vállalat átalakítás elé néz. Mint Orosz Ferenc vezérigazgató elmondta, a zálogüzletág területén jelentős piacbővítést terveznek, részben a zálogfiókok számának növelése révén. A műtárgy-kereskedelmet és az aukciós tevékenységet szintén megerősítik, míg a nagykereskedelem és a bolti kiskereskedelem veszíthet jelentőségéből. Az utóbbinál a veszteséges egységeket vagy bérletbe adják a dolgozóknak – s a korábbi profil megtartása esetén továbbra is BÁV név alatt működne az üzlet -, vagy kénytelenek a boltokat bezárni. Ebben az évben a tavalyi értéket 40-50 százalékkal meghaladó, 750 millió forintos adózás előtti eredmény várható. A vezetőváltás előtt gyakran emlegetett tőkeemelést nem érzi szükségesnek Orosz Ferenc, hiszen a társaság jövedelemtermelő képessége a jelenlegi működéshez megfelelő hátteret ad. (Igaz, a zálogtevékenység finanszírozásához több mint 3 milliárd forintos külső forrást kell bevonni.) Egy esetleges tőkeemelés csak nagyobb akvizíciós tervek esetén válna feltétlenül kívánatossá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik