Gazdaság

ROMÁNIA: NÖVEKVŐ KOCKÁZAT – Készenlétben

Románia devizában jegyzett hosszú lejáratú kibocsátásait B plusz kategóriából B mínuszba sorolta vissza a Thomson BankWatch hitelminősítő intézet. Bukaresti pénzügyi szakemberek egyre inkább a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő új készenlétihitel-megállapodás létrejöttétől remélik azt, hogy sikerül jobb megítélést kiharcolni a nemzetközi pénzpiacokon.

Romániának egyre súlyosabb külső és belső pénzügyi nyomással kell szembenéznie, miután a gazdaság teljesítménye tartósan romlik, a reformok végrehajtását pedig politikai akadályok nehezítik – áll a Thomson BankWatch indoklásában. Az idei adósságszolgálat olyan mértékű teher az országnak, amely mellett nagyon is kétséges, hogy a kormány képes lesz-e a bankrendszer szanálására. A törlesztés mellett azzal is számolni kell, hogy 2,5-3,0 milliárd dollárra lesz szükség a folyó fizetési mérleg tervezett hiányának finanszírozásához.

Romániának ebben az évben mintegy 3 milliárd dollárt kell törlesztenie külföldi tartozásaiból, ebből 2,2 milliárd dollárt tesz ki az állami adósságszolgálat. A februárban esedékes 339,9 millió dolláros törlesztést teljesítették; márciusban 40, áprilisban 80 millió dollárt kell átutalni, májusban viszont már 580 milliót, majd júniusban újabb 342 milliót. Március elejére a jegybank devizatartalékai 1,6 milliárd dollárra csökkentek.

Az IMF küldöttsége február második felében tárgyalt Bukarestben, majd azzal távozott, hogy a megbeszélések áprilisban folytatódnak; optimális esetben júniusban születhet megállapodás. A román sajtó korábban arról írt, hogy a készenléti hitelkeret 500-600 millió dolláros lesz, azóta azonban – mint erről Mugur Isarescu, a jegybank elnöke is nyilatkozott – már csak 300-400 millióval számolnak. Emlékeztetett arra, hogy Románia immár két éve nincs jelen a nemzetközi tőkepiacokon, az országot tehát gyakorlatilag újra be kell vezetni azokra, miközben éppen romlik a hitelkockázati besorolása. Ilyen körülmények között döntő jelentőségű az IMF-fel kötendő megállapodás.

Ugyancsak összefügg a remélt IMF-hitellel az a múlt heti rendelkezés, amellyel a kormány a költségvetési bevételek növelése érdekében 59 százalékkal emelte a benzinre és a gázolajra kivetett adókat. Az intézkedés azonban visszaüthet, mert hatására az élelmiszerek 5-15 százalékkal drágulhatnak, és mintegy 50 százalékkal kerül majd többe a közúti szállítás; a vasúti tarifák máris 7 százalékkal emelkedtek. Az áremelés nyomán valamennyi nagyobb szakszervezet kemény tiltakozást helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik