Gazdaság

KÜLFÖLDIEK A MAGYAR INGATLANPIACON – Extra hozam

Rohamosan növekszik a Magyarországon ingatlant vásároló külföldiek száma. Budapesten tavaly már csaknem háromszor annyi külföldi magánszemély kapott erre engedélyt, mint két évvel korábban. Az 53 országból való vevők nagy része kifejezetten befektetési céllal érkezik, hiszen a várható hozam itt nagyobb, mint Nyugat-Európában.

Erősödő ingatlanvásárlási hullámot várnak a külföldiek részéről egyes szakértők a következő – uniós csatlakozás előtti – években Magyarországon. Az ügyletek mögött nem az áttelepülések, a bevándorlások növekedése lesz a késztető erő, hanem az üzlet. Az itteni ingatlanpiaci invesztíciók ugyanis olyan megtérüléssel kecsegtetnek, ami minden korábbinál vonzóbb lehetőség a “kisbefektetőknek”. A külföldiek ingatlanvásárlásának “epicentruma’ változatlanul a főváros és a Balaton, illetve a Dunántúl frekventált része.

A színvonalas fővárosi üzleti és lakóingatlanok közvetítésére szakosodott a Biggeorge’s International Ingatlantanácsadó Kft. ügyfélforgalmán is érezhető már az uniós tagság előszele. Nagygyörgy Tibor ügyvezető igazgató szerint a vásárolni szándékozó külföldiek elsősorban befektetői céllal keresik a lakó- és kereskedelmi ingatlanokat. A tranzakciók száma szerint náluk a külhoni ügyfelek között izraeliből van a legtöbb, majd az osztrákok és németek következnek; az érték alapján viszont éppen fordított a sorrend. E fenti kör alkotja a Biggeorg’snál szerződő nem magyar ügyfelek kétharmadát. Az ingatlanbefektetés már szervezett keretek között zajlik, viszontközvetítők irányítják ide a partnereket.

A Biggeorge’s Kft.-nél a 10-120 millió forintos, értékes ingatlanokat zömmel a magánszemélyek keresik a frekventált városrészeken, azaz a budai II. és XII. Kerületben, illetve az V. és a VI. kerület Andrássy úthoz közel eső részein. E természetes személyek a vásárlásra általában magyar társaságot alapítanak és az ingatlanért készpénzzel fizetnek. Az értékpapíros, vagy csereingatlanos tranzakció ritka. A magánbefektetők főleg az átlagosan 30 millió forintos lakóingatlanokat keresik. Ebből azonban egyes izraeli befektetők húsz-harmincat is vásárolnak; ez inkább jellemző, minthogy egy-egy nagy értékű, több százmillió forintos villát, épületet szereznének meg.

A külföldi intézményi befektetők a 250-600 millió forint értékű kereskedelmi ingatlanokat, irodaházakat választják, a befektetési alapok pedig jobbára a több milliárd forintos objektumok iránt érdeklődnek. A külföldiek többnyire óvakodnak a többlakásos házak lakáskivásárlásos megszerzésétől – ez magyar specialitás. Ha nagy értékű házat vásárolnak, csak rendezett, átlátható háttérrel, állami vagy társasági tulajdonostól vesznek.

A többség legtöbbször kész házat, lakást vásárol, de nem egy visszatérő ügyfél a kellemes tapasztalatokon felbuzdulva ingatlanfejlesztésre is vállalkozik: telket vesz, s ezen emel épületet, amelyet szinte kizárólag bérbeadással hasznosít. Vannak olyan speciális bérleti konstrukciók, amelyeket üzletláncok választanak. A Penny Market például előszeretettel bérli 15-20 évre az üzlethelyiségeit. A gombamód szaporodó bevásárlóközpontok ingatlanfejlesztői is a bérleti haszonra alapoznak. Nem véletlen, hogy a magyar szemlélet is változóban van, s egyre kevésbé az ingatlan beruházási költsége, sokkal inkább a bérbeadással és a piaci felértékelődéssel elérhető haszon válik maghatározóvá.

A külföldiek élénkülő magyarországi ingatlan-befektetése “tartós hullámnak” ígérkezik, összefüggésben az ország javuló gazdasági eredményeivel, a küszöbön álló európai integrációval, az üzleti biztonsággal, a konszolidálódott ingatlanpiaccal is, de mindenekelőtt a nyugat-európainál nagyobb várható hozammal. Ez például azt is jelentheti, hogy egy Andrássy úti nagyobb értékű lakás, fél villa a viszonylag mérsékelt bérleti díjjal a következő négy-öt esztendő alatt valutában számolva évente akár 12-13 százalékos bérleti hozamot produkálhat. S még erre jön rá az ingatlan várható piaci felértékelődése. Egy “B” kategóriájú kisebb irodaház – ugyancsak nem túl magas bérleti díjak mellett – akár 15-16 százalékos hozammal is kecsegtethet. Ám egy nívósabb, 2-3 milliárd forintos irodaház is legalább 10 százalékot hoz a tulajdonosnak, s ennyi várható a nagyobb értékű budai lakóingatlanok után is.

A külföldiek a helyi forgalmazóknál szívesebben választják honfitársaikat, illetve otthoni cégek magyar leányvállalatait, vagy nyugat-európai ingatlanügynökségeket, szakértő cégeket. Különösen akkor keresik kifejezetten a nagy nemzetközi közvetítőket, amikor nem magáncélú beszerzésről van szó, hanem irodák, üzleti, ipari, kereskedelmi ingatlanok vásárlásáról. A hazai irodapiac vezető cége, a több százmillió forintos ingatlanügyletekkel foglalkozó DTZ Debenham Zadelhoff nemzetközi ingatlan-tanácsadó társaság elsősorban Nyugat-Európából szerzi ügyfeleit. Kisebb részt képviselnek a saját célú iroda, üzemegység létesítéséhez telket kereső belföldi kuncsaftok. Az ingatlanfejlesztésre szakosodott befektetők megbízásai alkotják a forgalom zömét. (Az ingatlanspekulációban máshol élen járó befektetési alapok eddig fehér hollónak számítanak; igaz, egyre növekszik a szerepük.)

Schőmer Norbert, a DTZ Hungary képviselője is tapasztalja, hogy fokozatosan növekszik a külföldiek érdeklődése az itteni ingatlanvásárlás iránt. Ez a folyamat az 1994-95. évi mélypont óta egyenletes, szélsőségektől mentes, nem hasonlítható tehát például a lengyelországi ingatlanvásárlási lázhoz. Az előrejelzések szerint a jelenlegi szolid élénkülés a következő években is megmarad. Nincs zavaró piaci tényező, még a lengyelországi – a nálunk is megvalósítható, nagyobb volumenű ingatlanüzletekből valamennyit elszívó – beruházási boom mérséklődése is csak minimális pluszlökést adhat.

Talán történelmi okokkal magyarázhatóan, nálunk a német és osztrák ingatlanfejlesztők, illetve befektetők a meghatározóak, a megkezdett projektek nagy részét ők finanszírozzák. Kisebbségben vannak az angolszász ügyfelek, akik kifejezetten befektetői szándékkal vásárolnak, de előfordulnak francia és távol-keleti vevők is. Az utóbbiak például csaknem mindig konkrét invesztíciók megvalósítására érkeznek ide. A tapasztalatok alapján a hazai választéknak a jövőben is inkább a csehországi, szlovákiai lehetőségekkel kell versenyeznie. A különbségek – többek közt a magyarnál valamivel nagyobb csehországi és a jóval magasabb lengyelországi árak – azonban eleve szétterítik a vevőket.

Országon belül megdőlni látszik az a korábbi tendencia, hogy az ingatlanfejlesztők, ipariingatlan-vásárlók nem szívesen lépik át a Duna vonalát, és inkább a főváros térségében, illetve a nyugatdunántúli régióban maradnak. Schőmer Norbert szerint ugyanis a külföldieket elsősorban az olcsó ingatlanok és a megfizethető munkaerő csábítja. Az utóbbi egy-két évben azonban Budapest és a Nyugat-Dunántúl is megdrágult. (Jól példázzák ezt az irodaárak is, amelyek esetenként a nyugati világvárosok tarifáival vetekednek.) Ezért újabban megnőtt az érdeklődés a kelet-magyarországi régió iránt, ahol még sokkal olcsóbb az ingatlan és alacsonyabbak a munkabérek. Fontos feltétel viszont ehhez a teljes infrastruktúra, a gáztól a csatornázásig, mert ebben nem ismernek kompromisszumot a külföldiek – még a közlekedési nehézségeket is könnyebben vállalják. Ugyancsak elvárják az ingatlanvásárlásnál is a maximális kiszolgálást. A DTZ Hungary ügyfelei például – a piaci elemzés, majd a konkrét ingatlanok felkutatása és kiválasztás után – legtöbbször az alkudozáshoz is segítséget kérnek. Akik venni szeretnének, azok legtöbbször határozottan Magyarországra jönnek. Ritka, csak egyes multinacionális vállalatokra, például az autóipariakra jellemző, hogy az egész közép- és kelet-európai régióra kiterjedő választékból akarnak választani, és ehhez kérnek szakértői közreműködést.

Az ingatlanfejlesztés célja is változóban van a magyar piacon. Legalább is a szakemberek az iroda-, majd bevásárlóközpont-építési dömping után az ipari ingatlanvásárlás és beruházás divatját valószínűsítik. Ennek azonban egyelőre még kevés jele mutatkozik. Ilyen például a DTZ közreműködésével megvalósult biatorbágyi Rozália Park, ahol a holland Rodamco Befektetési Alap az invesztor, s a holland-magyar Dunec Kft. az ingatlanfejlesztő. Ebbe a sorba tartozik a győri és a székesfehérvári ipari park is.

Budapest mellett ugyancsak élénken érdeklődnek a külföldiek a dunántúli, főleg a Balaton környéki üdülők és lakóingatlanok iránt. Ebben a régióban valószínűleg Somogy megye vezet, ahol a közigazgatási hivatal adatai szerint 1996-óta csaknem 4 ezer ingatlant vásároltak meg zömmel németek, illetve a Kaposvár környékén megtelepedett SFOR-ral érkezett amerikaiak. Egyes Balaton környéki elnéptelenedő falvakban egész utcákat vásárolnak meg, s hoznak létre üdülőkolóniákat a külföldiek. Különösen az 5-7 millió forintos üdülők és a 10-15 milliós családi házak népszerűek.

Kifejezetten befektetési céllal és a tiltás ellenére nagy előszeretettel vásárolják osztrák, német gazdák a dunántúli szántóföldet. Somogyban hektáronként 150-200 ezer, sőt, esetenként 500 ezer forintos árat is megadva vállalkoznak a “zsebszerződéses” ügyletekre. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azonban kiemelt kérdésként kezeli az illegális földügyleteket, s ígéretet tett arra, hogy megakadályozza a termőföld külföldi tulajdonba kerülését. Ezt a célt szolgálja a termőföldről szóló törvény készülő módosítása, amelyben a földhasználat kötelező nyilvántartásával akarja a kormány bezárni a kiskapukat. Ez a külföldiek földhasználatának további korlátozását sejteti.

A hazai ingatlanbefektetési üzletről annyi mindenképpen elmondható, hogy “kinőtte már a gyerekcipőt”. A szakértők szerint az egyre nemzetközibbé váló ingatlanpiac szabályozása – egyebek között éppen a cégek és a külföldiek termőföldszerzési tilalma miatt – megérett a könnyítésre. Látványos liberalizációra azonban egyelőre nem számíthatnak a külföldi magánszemélyek, de még a céges befektetők sem: a kormány az uniós csatlakozás után is tíz évre szóló mentességet óhajt elérni a közösségi szabályok bevezetése alól, ezen belül öt évig korlátozná a külföldiek szabad ingatlanvásárlását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik