Gazdaság

ÚJ TULAJDONOS AZ EGI-NÉL – Forgásban

Új tulajdonos birtokába került az Energiagazdálkodási (EGI) Rt. anyavállalata, a GEA-csoport. A hét elején elvi döntés született arról, hogy a frankfurti székhelyű Metallgesellschaft 74,85 százalékot vásárol a GEA szavazásra jogosító részvényeiből.

Az ügy pikantériája, hogy a kilencvenes évek elején a Metallgesellschaft rossz emlékeket hagyott maga után az Ózdi Kohászati Üzemek és a Dimag privatizációja kapcsán. A 700 millió forintos alaptőkéjű EGI Rt. többségi pakettjét 1992 júniusában privatizálta a hasonló profillal bíró GEA AG, s jelenleg már az rt. részvényeinek 98,4 százaléka van a német csoport tulajdonában. Az EGI vezető szerepet játszik az erőművi léghűtések világpiacán. Fennállása alatt 11 ezer megawattnyi beépített villamos kapacitáshoz szállított Heller-Forgó-féle hűtőtornyokat, s ez 35 százalékos részesedést jelent a világpiacon. A társaság tavalyi árbevétele 9,68 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig 734 millió forintra rúgott.

Az eladást a Metallgesellschaft átalakításával indokolták, mely így növelte üzletágainak számát. A mérnöki tervezés-fővállalkozás világpiacán (10 milliárd márkás tervezett forgalommal) tartja első helyét a Metallgesellschaft – áll a cég közleményében. Az EGI Rt. vezérigazgatója, Dobozi György kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a Metallgesellschaft pályája ma felfelé ível. Forgalma tavaly elérte a 21 milliárd márkát, ami sokszorosa a GEA 4,5 milliárdos megfelelő mutatójának. Továbbra is érvényesek maradnak a garanciák arra, hogy a Heller-Forgó szabadalom ne kerüljön ki az EGI hatóköréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik