Gazdaság

[ÉRTÉKPAPÍROK ADÁSVÉTELE AZ INTERNETEN – Hálójegyek

A következő években a hazai értékpapírpiacon is jellemző lesz az online terjesztési hálózatok - Internet, telefoncenter - térnyerése, ez ugyanis, elsősorban az átlagos kisbefektetők számára jóval gyorsabb és jobb kiszolgálást jelenthet, mint a hagyományos kapcsolattartás. Az első fecskék mindenesetre már megérkeztek. Több brókercég is kínál az Interneten keresztül részvényeket, néhány alapkezelő is lépett, sőt a közelmúltban már jegyezni is lehetett befektetési jegyeket a világháló igénybevételével.

Mind a nemzetközi tendenciák, mind a piac bizonyos szegmenseiben megfigyelhető szűkülés az újfajta online szolgáltatások bevezetésére ösztönözheti a brókercégeket, illetve a befektetési alapokat. Eddig már három értékpapír-kereskedő döntött úgy: megteremti a lehetőségét annak, hogy az ügyfelek az Interneten keresztül adjanak megbízásokat. Közülük kettő – a Procent és a Bankár – brókercégén keresztül oldotta ezt meg. Független társaságként alakult viszont meg az Első Internet Bróker (EIB) Kft.; ennek tulajdonosai a Concorde Értékpapír Rt. és maguk a társaság vezetői.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az internetes kereskedés nagy jövő előtt áll. Mi több, e ,,jóslatot” a statisztikák is alátámasztják: ma már csak az Egyesült Államokban több mint 7 millió online értékpapírszámlát tartanak nyilván. A teljes Interneten keresztüli értékpapír-forgalom Amerikában – becslések szerint – évente hozzávetőleg 120 milliárd dollárra rúg, amely az egyéni részvénybefektetések mintegy 25 százalékát jelenti. A több mint fél évtizeddel ezelőtt megjelent internetes brókereket a piac egy része szkeptikusan fogadta, ám mára a helyzet gyökeresen megváltozott. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy már a sokáig ellenálló Merrill Lynch is megalapította saját internetes értékpapír-kereskedő cégét.

Ez a módszer természetesen elsősorban a kisbefektetőknek jelenthet jó lehetőséget. A kis összegeket forgató ügyfelek ugyanis a legtöbb hagyományos módon kereskedő brókercégnél általában sokkal rosszabb kiszolgálásban részesülnek, mint a nagyok. Jellemzően csak a kereskedési idő előtt leadott megbízásaik teljesülnek aznap, s ezenkívül a visszaigazolásra is várniuk kell. (Persze meg kell hagyni, mindez nem vonatkozik a brókerkörökben jó kapcsolatokkal rendelkező nagyobb ügyfelekre.)

Beleznay Ákos, az EIB Kft. ügyvezető igazgatója szerint a rendszer kifejezetten előnyös a kisebb és közepes méretű összegeket forgató befektetőknek, hiszen az így leadott megbízásaik pár percen belül bekerülhetnek az ajánlati könyvbe, s az ügylet teljesülése esetén a visszaigazolás is egy-kettőre megjelenik képernyőjükön. Korábban ugyan mindez nem ment ilyen gyorsan, de az MMTS szisztéma (a Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiacának tavaly novemberben bevezetett elektronikus kereskedési rendszere) működésének köszönhetően nagyságrendekkel jobb a helyzet. Az egyetlen lényeges korlát, hogy a tőzsdei terminálokra biztonsági okokból nem lehet a számítógépes programokat rátelepíteni, de ezt azzal orvosolják, hogy az EIB Kft.-től a szomszédos irodában lévő Concorde kereskedési termináljára lemezen viszik át a megbízásokat. Az EIB előfizetői emellett az alapszolgáltatás részeként késleltetés nélküli kereskedési információkhoz is hozzájuthatnak.

A pontos ügyfélszám publikálására egyébként csak a tavaly november közepi indulás után fél évvel kerül majd sor; annyit azért Beleznay Ákos elmondott, hogy jelenleg százas nagyságrendről van szó. Bár egyelőre csak részvényeket lehet adni-venni, hamarosan diszkontkincstárjegyeket is forgalmaznak majd. Azután sor kerül a befektetési jegyekre is, elsőként vélhetően a Concorde alapkezelő termékeire.

A piac rendkívül koncentrált, mintegy kétharmadát a Budapest Bank és az OTP-csoport birtokolja; emiatt az elektronikus forgalmazás lehetőségének megteremtése a befektetési alapoknál talán még inkább elkerülhetetlen. Legfőképpen azért, mert a széles banki hálózat nélküli alapkezelők jelentős versenyhátrányban vannak a már ismert nagy alapokkal szemben. Mindazonáltal jelenleg még csak kevés alap jegyeit lehet az Interneten keresztül adni-venni. A befektetési alapok közül az elektronikus forgalmazás terén úttörő szerepet vállaló Budapest Alapkezelőnél – a szeptember óta működő Teleinvest rendszeren – a befektetők telefonon, illetve internetes összeköttetéssel is kereskedhetnek. Forgó Ferenc ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint eddig mintegy ezer befektető (a teljes állomány nagyjából 1 százaléka) vett számítógépe előtt ülve befektetési jegyeket, akiknek zöme általában munkahelyéről intézi ebbéli ügyeit.

A Procent befektetési jegyei ma már szintén adhatók-vehetők az Interneten, sőt az alapkezelő két új alapjának papírját a világhálón keresztül is lehetett jegyezni. Ami a közeljövő kilátásait illeti, rövidesen piacra lép a Dunaholding Brókerház Rt., illetve a cégcsoportba tartozó Univerzum alapkezelő. Ehhez – mint Máriássy Györgytől, az alapkezelő ügyvezető igazgatójától megtudtuk – már csak az kell, hogy a rendszer a biztonsági követelményeket megbízhatóan teljesítse. A cél természetesen a befektetők jobb kiszolgálása, illetve az ügyfélkör bővítése. Ehhez egyébként a Dunaholding az előkészületeket már korábban megtette, ugyanis ősszel zárult az internetes tőzsdejátékuk.

Egyelőre tehát még kevesen vannak azok a brókercégek és befektetési alapok, amelyeknek szolgáltatásai a világhálón is elérhetők, nem kell azonban nagy jósnak lenni ahhoz, hogy megkockáztassuk: ez a piac rohamléptekkel fog teret nyerni a nem is annyira távoli jövőben. Az persze már más kérdés, hogy mindehhez az ügyfelek miként teremtenek lehetőséget, tekintettel a magyarországi háztartások még mindig kimutatható ,,alulgépesítettségére”. Addig pedig legfeljebb marad a munkahelyi számítógépek többcélú használata…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik