Gazdaság

DCS-MOBILTENDER – Nem mozdul

A GSM mobiltelefon-szolgáltatók, a Matáv és a hírközlési tárca szakértői a hét elején tárgyaltak arról, miként tudnának megegyezni a már használatban lévő 900 megahertzes frekvenciasáv újrafelosztásáról. Mindezt annak érdekében tették, hogy mielőbb megszülethessen az úgynevezett DCS 1800-as mobiltelefon-rendszer kialakításának koncessziós pályázata.

Jelenleg a 900 megahertzes frekvenciatartományban 8-8 megahertzet a GSM-cégek használnak, néhány megahertz pedig a Matáv RLL-készülékeinek működését teszi lehetővé (Radio Local Loop – fix telepítésű mobiltelefon). A GSM-cégek frekvenciasávjukra 10 éves kizárólagos jogot kaptak, amely a DCS-szolgáltatás beindulásával megrövidül. A Matávnak pedig többletköltségei merülhetnek fel akkor, ha más frekvencia-tartományba kénytelen “költöztetni” előfizetőit.

Az érintetteket tehát kompenzálni kell. A tárgyalások során azonban kiderült, hogy a technikai megújulás érdekében mindenki hajlandó minimálisra faragni az igényeit. A tervek szerint először Budapesten, majd 2003-ig az ország egész területén működhet a rendszer. Ma már teljesen világos, hogy a pályázat kiírását szinte kizárólag a legfelsőbb politikai körök döntésének halogatása hátráltatja – immáron több mint egy esztendeje.

A hírközlési tárca várhatóan a jövő héten végleges megállapodást köthet a frekvenciákról és a kompenzációkról a Matávval és a GSM-társaságokkal. Információink szerint eldőlt az is, hogy az utóbbiak – ha pályáznak – megkaphatják a DCS-szolgáltatásra az engedélyt. A harmadik résztvevőnek pedig minden valószínűség szerint kötelező lesz a “párválasztás”; a jövendőbeli partner neve: Antenna Hungária Rt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik