Gazdaság

ADÓBEVALLÁSI ÚTMUTATÓK – Nincsenek köszönőviszonyban

A Pénzügyminisztériumban kialakult az a szakértői csapat, amely várhatóan már tavaszra elkészíti az adóreform-koncepció első változatát. Jelenleg a szakmai előkészítés folyik, amelynek keretében azt is vizsgálják: esetleg milyen új adókat lehetne bevezetni.

Miközben a pénzügyi szakértők már a jövő évi szabályozókon dolgoznak, a magánszemélyeknek még a tavalyi jövedelmükről kell elszámolni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) felé. Az adóhatóság folyamatosan postázza a magánszemélyeknek a bevallási egységcsomagokat. Ha ezekből valaki január 20-ig mégsem kap, akkor az ügyfélszolgálati irodákban veheti fel az idén egyébként jócskán felduzzadt csomagot. Ez utóbbit azzal magyarázzák az adóhatóság szakemberei, hogy a bevalláshoz mellékelt útmutató terjedelme a tavalyi duplájára nőtt. Tény viszont, hogy most először nincs a csomagban az Apeh elnökének az adóalanyokhoz intézett egy-két oldalas “ópusza”, amelyben – a korábbi években – “Tisztelt Adózónak” szólította az adóalanyt, s röviden ecsetelte, milyen nemes dolog is adót fizetni, egyúttal megköszönte, hogy az illető hozzájárul a közterhekhez.

A személyi jövedelemadó-bevallással kapcsolatos teendők, határidők egyébként lényegében az idén nem változtak – sem a magánszemélyek, sem a munkáltatók esetében. Így január 31-ig kell a munkáltatónak a magánszemély részére kiadni az összesített jövedelemigazolást, valamint az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást, amelyről az adóhatóság felé is adatot kell szolgáltatni. Vannak olyan adók, amelyeket évente egyszer kell megállapítania a kifizetőknek: így például február 12-e a befizetési határideje a kifizető (munkáltató) által üzemeltetett gépjárművek üzemanyag-túlfogyasztása miatt fizetendő jövedelemadónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik