Gazdaság

LAKÁSKÖLCSÖNÖK – Döntő fölény

Az OTP Bank piaci egyeduralmát további három bank és számtalan takarékszövetkezet igyekszik kikezdeni, mindeddig kevés sikerrel. A legnagyobb hazai hitelintézet 104 milliárd forintos lakáshitel-állományával közel 90 százalékos piaci részesedést élvez, s legutóbb kamatcsökkentéssel adta fel a leckét a többieknek. E lépést várhatóan már januárban követik majd a takarékszövetkezetek, a jövő hónapban pedig a Postabank is. A piac többi szereplője egyelőre nem fontolgat hasonló változtatást.

Lakáshitel-kamatainak legutóbbi, átlagiban 2 százalékpontnyi csökkentése réivén az OTP Bank az eddigi legdrágább intézményből a többiek kamatszínvonalára szállt le. A piaci kamatozású hiteleknél így ugyanannyit számít fel, mint a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), a Postabankhoz képest pedig 1 százalékponttal kevesebbet. Ez utóbbi viszont kamatcsökkentésre készül, s február elsejével újra az OTP kamatszínvonalára áll be. Legalábbis, ami az állami támogatást nem élvező lakásvásárlási hiteleket illeti, amelyeknél például – a K&H-val is egyezően – mindhárom banknál 25 százalékos éves kamatot jelent. Hasonlóan kamatcsökkentés előtt előtt állnak a takarékszövetkezetek is, amelyek amúgy is alacsonyabb, 23-25 százalékos kamatrégióba tartoznak, megközelítve a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) 22,5-23,0 százalékos kamatait. (Ez a bank fix kamatozás választása esetén 19 százalékot kér.) A takarékszövetkezetek egyébként – a Takarékbank által kidolgozott konstrukciókat alapul véve – maguk döntenek a kamatok mértékéről. A lakáskölcsönöket közülük legnagyobb intenzitással kihelyező 20-30 intézmény kamatai általában legfeljebb 3 százalékpontos “sávban” mozognak; ekkora a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb kamatot felszámító takarékszövetkezetek közti különbség maximuma.

Piaci részesedésük bővítése érdekében a lakáshitel-állomány mindössze 5 százalékán osztozó három hitelintézet – a Postabank, a K&H, továbbá az e piacra tavaly bemerészkedő FHB – új konstrukciókat ígér, s ugyanerre készülnek a takarékszövetkezetek is. A K&H eddig 3, kizárólag piaci alapú, állami támogatással tehát nem kombinált terméket kínált. Ezek részint lakás vásárlását, felújítását, bővítését, közművesítését finanszírozták, részint – a tehermentesítő hitel révén – bankhitellel terhelt ingatlan cseréjét, eladását szolgálták. A harmadik termék – ez az áthidaló kölcsön – a meglévő ingatlan eladását megelőlegezve segít az új ingatlan megvásárlásában. Ezek közül egyébként lakásvásárlási hitelből helyezett ki a bank a legtöbbet; összes lakáshitelének 70-75 százaléka ilyen.

Az új termékek egyike az úgynevezett munkáltatói hitel lesz. Ez valójában azt jelenti majd, hogy a bank a munkaadó által a dolgozóknak adott támogatást nem csupán folyósítja, hanem a törlesztést is beszedi. A K&H más konstrukciókkal is készül, ám minapi vezetőváltása nyomán még változhat azok elindításának eredetileg tervezett sorrendje. Szeretnék bevezetni az állami támogatást élvező módozatokat is, ezzel viszont megvárják, amíg a kormány felülvizsgálja a kedvezményeket.

A K&H az idén – a Fundamenta lakástakarék-pénztárral kötött tavalyi megállapodása alapján – előhitelt is kihelyez majd. Ilyet a takarékszövetkezetek már 1997-ben kínáltak, sőt, náluk ez a konstrukció fordította meg a lakáshitel-kihelyezés korábbi csökkenő trendjét. A takarékszövetkezetek számára az integráció csúcsintézménye, a Takarékbank az utóbbi időben halasztott fizetésű megoldást, valamint egy biztosítással ötvözött terméket is kidolgozott, ezeket azonban egyelőre – a megfelelő informatikai háttér kiépítéséig – nem “dobják piacra”.

Az állami támogatást élvező lehetőségek közül a kamat- és a törlesztési támogatásos verzió a takarékszövetkezetek kínálatában is fellelhető, míg a Postabank valamennyi lehetséges állami kedvezményt beépítette termékeibe. E bank tucatnyi módozata között akad kedvezményeket teljesen nélkülöző, tisztán piaci verzió is – vásárlásra, építésre és felújításra egyaránt.

A legújabb piaci szereplő, az ingatlanvásárlási hitelt – lakossági ügyfelek számára is – kínáló FHB tavaly novembertől kifejezetten lakásvásárlásra szolgáló kölcsönt is elindított. E bank állami kedvezményeket nem “folyósít”, a hitelkamatoknál viszont választani enged tehát a fix és a változó verzió között.

Összességében a piacon az OTP Bank 104 milliárd forintos – az elmúlt évben folyamatosan csökkenő – lakáshitelei mellett a takarékszövetkezeteknél tavaly október végén 9,9 milliárdos állományt tartottak nyilván, ami egyébként az előző év végéhez képest 1,2 milliárdos növekedést jelent. A K&H 1998 novemberének végén 838 lakáshitel-szerződéssel rendelkezett, ezek hitelösszege 783,6 millió forintot tett ki, míg az FHB összes hitelének egyharmadát hagyta jóvá lakossági ügyfelek számára, miközben ezen hiteleinek ugyancsak egyharmadát veszik fel lakásvásárlásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik