Gazdaság

ÚJABB MATÁV-JEGYZÉS VÁRHATÓ – Végeladás

Várhatóan 1999 első félévében dobja piacra 5,6 milliárd forint névértékű Matáv-csomagját az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. A pakett ugyan nem nevezhető hatalmasnak - most az alaptőke 5,4 százalékát ajánlják fel, míg tavaly novemberben több mint 26 százalékot értékesítettek -, de a kisbefektetők abban azért talán joggal reménykedhetnek, hogy a hagyományoknak megfelelően elkülönítenek majd a számukra az eladásra kerülő részvényekből.

Egyértelműen jó üzletet csináltak a Matáv-kisbefektetők a tavalyi jegyzéssel: a 730 forintos kibocsátási árfolyammal szemben tavasszal stabilan az 1200-1300 forintos sávban mozgott a papír, sőt, rövid ideig átlépte az 1400 forintot is. (Az akcióban százezernél is többen vettek részt, ami akkor abszolút csúcsot jelentett, és azóta is csak a tavaszi Mol-jegyzésnél mutatkozott nagyobb érdeklődés.) A halasztott fizetést is figyelembe véve (a 730 forintos jegyzési árból csak 292 forintot kellett befizetni, míg a maradék 438 forintot ez év november 30-ig lehetett törleszteni) már-már csillagászati, 150-200 százalékos hozam adódik. Ráadásul a kisbefektetők – példátlan módon – szinte korlátlan számú részvényhez juthattak, köszönhetően a jegyzés idején tapasztalt tőzsdei mélyrepülésnek. Persze, akik kivártak a végsőkig, azok rosszabbul jártak: az idei nyári bessz idején 900 forint alá esett a kurzus, de az október-novemberi emelkedés után újra az 1200 forint közelébe került az árfolyam.

Az ÁPV Rt. szándéka, miszerint a jelenlegi portfoliójából jövőre elsőként a Matáv-csomagot dobja piacra, teljesen érthető. A társaság ismertsége, erős fundamentumai, továbbá az, hogy a papírok New Yorkban és Londonban is forognak, megalapozottá teszi azt a várakozást, hogy a Matáv-részvények kurrensek maradnak külföldön és belföldön egyaránt.

A piacra kerülő csomag a Matáv méretét tekintve nem igazán meghatározó nagyságú; az 5,6 milliárd forintnyi névértékű mennyiség a jelenlegi tőzsdei árfolyammal számolva alig haladja meg a 60 milliárd forintot, de ahhoz már elég, hogy vonzó lehetőséget lássanak benne a jelentősebb intézményi befektetők.

A Matáv igen erős gazdálkodási mutatókkal bír. Az elemzői becslések szerint az idén több mint 60 százalékkal növekszik az egy részvényre jutó eredmény, s az előrejelzések értelmében 1999-ben és 2000-ben is jóval a piaci átlag felett (sorrendben 40, illetve 30 százalékkal) nő az adózott profit. A piaci kapitalizáció alapján a tőzsdei cégek közül messze kiemelkedik a Matáv, hiszen 1200 milliárd forint feletti értéke a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) teljes piaci kapitalizációnak majd 45 százalékára rúg. Ez, illetve a magas közkézhányad (az alaptőke közel egyharmada) igen vonzóvá teszi a céget a nagy intézményi befektetők szemében. A stabil szabályozási környezet, az elemzők által igen jónak ítélt menedzsment, kiegészítve a stratégiai tulajdonos MagyarCom által nyújtott tanácsadással, egyaránt a kedvező megítélést támasztja alá.

A társaság a P/E-mutató (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) alapján jóval kimagaslik a honi mezőnyből; az idei várható eredményekkel számolva ez a mutató 22 körüli, szemben a 10 alatti piaci átlaggal – még ez sem jelenti azonban a részvények túlértékeltségét. Az ugyancsak jóval átlag felett várható profitnövekedés, valamint a távközlési társaságokra jellemző magas P/E-érték okán a Matávot csak a hasonló tevékenységű külföldi cégekkel érdemes összehasonlítani. A lengyel TPSA-val, vagy a cseh SPT Telecommal szembesítve, az elemzők szerint a magyar társaság kerül ki győztesen, mert a fundamentumai egyértelműen kedvezőbbek azokénál. A Matáv – köszönhetően többek között a korábbi privatizációnak (a három cég közül ez az egyetlen, ahol van meghatározó tulajdoni hányadú stratégiai befektető) – a hatékonyság és a jövedelmezőség alapján is kiemelkedik a mezőnyből.

A cég – ellentétben jó néhány hazai tőzsdei szereplővel – lényegében érintetlenül vészelte át az oroszországi válságot. Harmadik negyedéves nettó eredménye meghaladta a 43 milliárd forintot, ami 55 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. (Ennél magasabb profitbővülési ütemet csak a Mol ért el, ám ott az 50 százalékos társaságiadó-kedvezmény elnyerése és a kisebbségi részesedések értékesítése “dobta meg” az eredményt.) A Matávnál az elemzők megítélése szerint még komoly tartalékok lehetnek a létszámleépítésben; szeptember végén egyébként 9 százalékkal kevesebben dolgoztak a társaságnál, mint egy évvel korábban.

A kisbefektetők minden bizonnyal részletre is jegyezhetnek majd. Így még az is megfontolandó, hogy akik tavaly jegyeztek, azok régi papírjaikat eladva vegyenek részletre újakat. A friss részvények eddig egyébiránt szinte kivétel nélkül tisztes nyereséget hoztak a kisbefektetőknek, leszámítva a márciusi Mol-emissziót. A 6100 forintos kibocsátási árfolyamhoz képest az olajcég kurzusa jelenleg alig haladja meg az 5400 forintot, de ez egyelőre a szabályt erősítő kivételként is felfogható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik