Gazdaság

Tradíció és privatizáció

A vegyipar azon iparágak közé tartozik Magyarországon, amelyek jóval a politikai rendszer-, illetve a gazdasági szerkezetváltás előtt versenyhelyzetbe kerültek és a terveket egyre inkább felváltotta az (export)piacok igénye. Az ágazat képét éppen ezért ugyanazok a vállalatok alakítják, amelyek már évtizedek óta itt honosak, a ‘90 utáni folyamatokban csak kis szerep jutott a zöldmezős beruházásoknak, az új kihívásokat a régi cégek vállalták.

Természetesen nem a régi tulajdonosokkal. A Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) az egyik legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy szinte teljesen privatizálták az ágazatot. A magánosítás legkülönbözőbb formái mentek végbe a vegyiparban, a spontán privatizációtól kezdve, a külföldi szakmai befektető pályázatnyerésén és a tőzsdei értékesítésen keresztül az MRP-ig szinte mindenre volt példa. Az új tulajdonosokra számos nehéz feladat vár(t), ezek közül az Európai Unió normáinak elérése a legfontosabb. Az EU-csatlakozás az egész ágazat számára központi kérdés, s a Mavesz komoly lobbymunkát helyezett kilátásba annak érdekében, hogy sikerüljön minél kedvezőbb feltételek mellett bevinni a magyar vegyipart az unióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik