Gazdaság

ÉRLELŐDŐ TŐZSDEFÚZIÓK – Összefogós kérdések

Egy páneurópai részvénypiac létrehozása a tétje annak a tanácskozásnak, amelyet a párizsi értéktőzsdét irányító társaság kezdeményezésére rendeznek ezen a héten. Az árupiacokat is egy fúzió terve foglalkoztatja.

Kilenc nyugat-európai tőzsde elnökét hívta meg a Société des Bourses Francaises Párizsba, hogy tárgyaljanak egy nyugat-európai regionális börze létrehozásának lehetőségéről. A november 27-re tervezett tárgyaláson Párizs, London, Frankfurt, Amszterdam, Brüsszel, Madrid, Milánó, Stockholm és Zürich értéktőzsdéjének vezetői azt akarják megvitatni, hogy hány lépésben, milyen feltételekkel lehet létrehozni egy “föderatív és versenyképes” részvénypiacot.

Párizs sokáig dédelgette egy, a London-Frankfurt-tengellyel konkuráló saját szövetség létrehozását – emlékeztetnek a szakértők. Ennek újabban rosszabbodtak a kilátásai. A madridi értéktőzsde éppen a napokban jelentette be, hogy 1999 elején csatlakozik London és Frankfurt szövetségéhez. Egy másik hír szerint a franciák is feladták eredeti tervüket, s már alá is írtak egy szándéklevelet a brit-német szövetséghez való csatlakozásról, a tőzsdetagok kölcsönös belépéséről egymás börzéire, továbbá a három központban forgó fő értékpapírok kölcsönös forgalmazásáról január 4-i kezdettel.

Mint hírlik, fúzióra készül a világ két legnagyobb határidős energiatőzsdéje, a New York Mercantile Exchange (NYMEX) és az International Petroleum Exchange (IPE) is. A londoni nemzetközi olajtőzsde bejelentette, hogy a New York-i árutőzsdével munkacsoportot hoztak létre az egyesülés lehetőségének tanulmányozására. A világ határidős olajkereskedését csaknem teljes egészében lebonyolító két börze az év eleje óta együttműködik a rendes tőzsdei nyitvatartáson túli elektronikus kereskedés kifejlesztésében. Az IPE Brentre szóló határidős kontraktusával egyébként már lehet kereskedni a NYMEX-szel összekapcsolt szingapúri SIMEX rendszerben, de az ilyen ügyletek súlya ma még elenyésző. Mivel a két piacon szereplő vállalatok körében jelentős az átfedés, júliusban tárgyalások kezdődtek a stratégiai szövetség kialakításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik