Gazdaság

BANKÁRKÉPZÉS – Jubileumi tanulságok

A nemzetközi tőkepiacokon alaposan felduzzadt, majd kipukkadt spekulációs buborék eredetét Surányi György a mexikói válságra vezeti vissza. Az volt ugyanis az első alkalom - emlékeztetett a jegybank elnöke a Nemzetközi Bankárképző Központ tízéves születésnapi előadássorozatában -, amikor a multilaterális pénzügyi szervezetek páratlanul nagy forrásokkal segítettek ki egy országot a mély pénzügyi válságból.

Elhamarkodott volt a tőkeáramlás korlátainak teljes körű lebontása a különböző fejlettségű gazdaságokban – állítja Surányi György. Míg szerinte Mexikóban és Délkelet-Ázsiában is csak korlátozottan voltak meg a liberalizáció feltételei, addig Oroszországban teljességgel hiányoztak. Noha Magyarország fejlettségi szintje jóval magasabb, a megrázkódtatást csak úgy kerülhette el, hogy korábban – minden kritika ellenére – magas szintre állította be devizatartalékait. A válság hullámait a monetáris politika, úgymond, kevert eszközök alkalmazásával sikeresen egyengette ki. Eredményes monetáris politika csakis feszes fiskális politika mellett képzelhető el, ám – figyelmeztetett a jegybankelnök – fordítva ez nem igaz: az előbbi legkisebb lazítása sem adhat felmentést a fiskális fegyelem alól.

A hazai bankszféráról szólva Erdei Tamás, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Bankszövetség elnöke megállapította, hogy még mindig sok – elsősorban jogi és egyéb intézményi – korlát miatt nem tud hatékonyan működni az amúgy is kissé szétaprózott magyar bankszféra. Így elszalasztja azt a koncentrációs lehetőséget, amelyet a fejlett országok gazdasági szereplői eddig javarészt kihasználtak.

A bankárképzőt 1988 novemberében létrehozó 28 magyar bank és francia társintézete mellé a minap részvényesi csatlakozási szándékát jelentette be a Postabank és a Raiffeisen Unicbank is. Az oktatási intézmény az elmúlt évtizedben több mint 230 posztgraduális bankdiplomát, s 2,5 ezer felsőfokú bankszakmai oklevelet adott ki. Szorosan együttműködik a Közép-európai Brókerképző Alapítvánnyal is; a két fél mindeddig legjelentősebb közös akciója a Befektetéselemzői Diploma Program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik