Gazdaság

SKANDINÁV TOP 200 – Telefonfölény

Skandinávia is elkészítette az eredetileg az amerikai Fortune magazin által kitalált lista mintájára a saját TOP 200-as vállalati sorrendjét, amelyet a Nordicum című üzleti lap közölt.

Svédországot, Norvégiát, Finnországot és Dániát egységként kezelve, az észak-európai régió 200 legnagyobb vállalatának összesített piaci értéke – április 30-i tőzsdei jegyzésük alapján – 571,33 milliárd dollárt tett ki. Az áprilissal végződő tavalyi pénzügyi év igen jól sikerült egyébként egész Skandináviában, a vállalatok értéke 150 milliárd dollárral nőtt a szóban forgó időszak alatt. (A tőzsdék azóta bekövetkezett, szeptember közepéig gyakorlatilag egyfolytában tartó lemorzsolódása folyamatosan ette fel a korábbi növekménynek körülbelül a felét.)

A listán az első 10 helyre került cégek közül hét svéd, egy finn, egy norvég és egy dán illetőségű, ami jól tükrözi a régión belül érvényesülő svéd gazdasági dominanciát (lásd a toplistát). Az Ericsson maradt a legnagyobb, a második-harmadik helyen viszont csere történt. A Nokia második helye azt mutatja, hogy a befektetők továbbra is a telekommunikációt tartják a legbiztonságosabb invesztíciónak.

Mivel az összehasonlítás az április végi állapotok alapján készült, nem vehette figyelembe a nyár folyamán történt jelentős bankfúziót, amelynek során a svéd Nordbanken (9,18 milliárd dolláros piaci érték) összeolvadt a finn Merita Bankkal (5,43 millió dollár); az így létrejött Merita Nordbanken 14,61 milliárd dollárral az ötödik helyre került volna.

A lista készítői érdekességként közreadták a balti államok – Észtország, Lettország és Litvánia – első 10-10 vállalatát, amelyek közül egyelőre egy sem fért be az észak-európai kétszázak közé.

Ami a vezetői csúcsfizetéseket illeti (lásd a táblázatot), ezek a skandináv szociális érzékhez képest szokatlanul magasra szökkentek az elmúlt 10 évben, bár még így is messze elmaradnak az amerikai menedzserek által élvezett juttatásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik