Gazdaság

A POSTABANK RENDBETÉTELE – Minimalisták

A Postabank december 31-i rendkívüli közgyűlésén az alaptőkét a törvényi minimumra szállítják le. A befektetések és követelések utáni, immár két nemzetközi auditor értékelése szerint is 100 milliárd forint körüli céltartalékhiány ugyanis a hitelintézet teljes alaptőkéjét felemészti.

Immár kész tényként lehet kezelni, hogy a Postabank előző vezetősége 1998. július 31-i távozásakor százmilliárd forint körüli – befektetések és követelések után meg nem képzett céltartalékból eredő – hiányt hagyott maga után. Egészen pontosan – jelentette ki Auth Henrik, a hitelintézet augusztus eleji rendkívüli közgyűlésén megválasztott új vezérigazgató – az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) megbízásából vizsgálódó KPMG Hungária Kft. 110 milliárd, míg a Postabank hivatalos auditora, a Deloitte&Touche 93 milliárd forintos effajta mínuszt talált a bank első héthavi adatait tartalmazó könyvekben. (Az összeg súlyát érzékelteti, hogy a szóban forgó követelésekre és befektetésekre Princz Gábor exvezető és csapata mindössze 8 milliárd forintot tartott szükségesnek félretenni.) Végleges adatokról mindazonáltal még mindig nem beszélhetünk, tekintve, hogy – a többek között a két szám közötti jelentős eltérés okán – az új vezetőség által megbízott harmadik nagy nemzetközi könyvvizsgáló, az Ernst&Young még nem készült el a Postabank szeptember 30-i állapotának felmérésével.

Az viszont már biztos, hogy a bank az óév utolsó napján rendkívüli közgyűlést tart, amelyen a jelenleg valamivel több mint 42 milliárd forintos alaptőkét a gazdasági törvényben a részvénytársaságok számára meghatározott minimumszintre, 20 millió forintra szállítják le. Ezt követően az állam alaptőke-emelést hajt végre, amelynek pontos összegére csak az Ernst&Young vizsgálatának lezárását követően derül fény. Mindenesetre Auth Henrik érzékeltette, hogy a 365 milliárd forintnyi mérlegfőösszeghez úgy 40 milliárd forint körüli jegyzett tőke “passzol”.

Ezzel párhuzamosan megkezdődik a portfoliotisztítás, amelynek célja, hogy mintegy 86 milliárd forintos könyv szerinti értékű közvetlen befektetéseinek több mint 90 százaléka kikerüljön a Postabank könyveiből. Ennek döntő hányadát az állam százszázalékos tulajdonú vállalata veszi át, a kisebbik részét pedig – amelyet célszerűbb közvetve értékesíteni – a bank tulajdonában lévő Work-Out Kft. birtokolja majd. A tranzakciót az állam garanciával biztosítja; erre a célra a kormány 75 milliárd forintot tett félre.

Továbbra is kérdés, lesz-e felelősségrevonás a Postabank egykori vezetőivel szemben, minekutána a Deloitte&Touche az ÁPTF vezetőivel is azt közölte: a hitelintézet több ponton megsértette a hitelintézeti törvény előírásait, túllépte a hitelkihelyezésre, tulajdonszerzésre, a befektetésekre és a beruházásokra vonatkozó korlátokat. S bár a két auditor jelentése a bank július végi céltartalékhiányáról a vezérigazgató szerint nem összevethető, a közel 20 milliárd forintos eltérés okainak tisztázása is folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik