Gazdaság

LASSULÓ AMERIKAI GAZDASÁG – Csúcssegély

Alan Greenspan ismét felébresztette a kamatcsökkentési várakozásokat a tőkepiacokon. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke úgy nyilatkozott: immár nem biztos, hogy az amerikai gazdaság lendülete tartósan elegendő lesz az infláció féken tartására. Az értékpapír-piaci szereplők ebből egyértelműen azt a következtetést vonták le, hogy e hónap végén a Fed lazít a monetáris gyeplőn. Az örömbe azonban üröm vegyült; a világ vezető bankjainak több milliárd dolláros mentőcsomagjára volt szükség, hogy megmeneküljön az azonnali csődtől az egyik legnagyobb amerikai árfolyam-fedezeti alap.

Másfél éve nem látott mélységig hanyatlott az elmúlt héten a dollár a fontosabb európai valutákkal szemben, miközben a részvény-árfolyamok hullámvasutaztak a nemzetközi tőzsdéken. Az értékpapírpiacok üdvözölték, hogy a Fed elnökének kijelentése ismét megnyitotta a kaput egy tengerentúli kamatcsökkentés előtt. Greenspan megismételte azon régebbi nyilatkozatát, miszerint Amerika sem maradhat oázis az általános válság közepette, s amennyiben a gazdasági növekedés tovább fékeződik, kevés lesz a támasz az infláció kordában tartásához. A dollár mindezek hatására mélyrepülésbe kezdett, míg a részvénypiacok ellentétes hatások között őrlődtek.

Ami az aktuális gazdasági statisztikákat illeti, azok nem feltétlenül indokolják a kamatcsökkentést. A második negyedévi amerikai GDP évi rátában 1,8 százalékkal nőtt, azaz meghaladta a börze szereplőinek 1,4-1,6 százalékos, illetve a kormányzat 1,6 százalékos várakozását. S bár ez a tempó a korábbi negyedévekhez képest lassulást jelez, arra elég volt, hogy megingassa a piaci szereplőket, akik előtt egy másik esemény dominószerű bankösszeomlások rémképét vetítette előre.

Az egyik legjelentősebb amerikai fedezeti alapot, a Long-Term Capital Managementet (LTCM) a világ nagy bankjainak – a Fed közreműködésével összeállított -összesen 3,75 milliárd dolláros rendkívüli segélycsomagja mentette csak meg az azonnali csődtől. A Fed felszólítására 11 hitelintézet – köztük a Goldman Sachs, a Merrill Lynch és az UBS – egyenként 300 millió dollárt folyósított az 1994 óta működő LTCM-nek. Két bank 125-125 millióval járult hozzá az összeghez, míg két másik 100 millió dollárt tett a kalapba.

Az évet még 4,8 milliárd dollár értékű saját tőkével indító LTCM – amelyet annak idején John Meritwether alapított – 4 milliárd dollárt veszített a feltörekvő piacokon. Hogy a gyorssegély elegendő lesz-e az alap talpon maradásához, az ma még kérdéses. Egyes szakértők szerint a cég a pénzpiaci zavarok múltával jelentős haszonra tehet szert a fejlett országok államkötvényeire kötött származékos ügyleteiből, míg mások arra figyelmeztetnek, hoyy az alap nyitott pozíciói elérhetik a 1 milliárd dollárt és ez további veszteségekkel járhat. Elemzők szerint a bajba került intézmény ügyleteinek egyik legnagyobb vesztese a svájci UBS, amely 678 millió dolláros mínusszal szembesült az LTCM-el meglévő kapcsolatok miatt. Mint azt az UBS-nél bejelentették, a harmadik negyedéves mérleg 0,5-1,0 milliárd dolláros veszteséget jelez majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik