Gazdaság

Mozaik

Fehérváron a Denso. A japán Denso dízelüzemanyag-adagoló gyárat épít Székesfehérváron, bízva a dízelkocsik európai piaci hódításában. A Sóstó Ipari Parkban megvásárolt 26 ezer négyzetméteren 100 millió dolláros (mintegy 20 milliárd forintos) beruházással épülő gyár 400 új munkahelyet teremt. Az üzem a tervek szerint az ezredfordulón már évi 180 ezer darab adagolót készít majd. A Japánban piacvezető autóvillamossági cég globalizációs programja keretében tavaly Argentínában létesített autókba való légkondicionálók és fűtőberendezések gyártására üzemet. A General Motorsnak, a Fordnak és Chryslernek beszállító társaságnak 11 üzeme van az Egyesült Államokban és Kanadában. A Denso 24 százalékos tulajdonosa – egyben legfőbb vásárlója – a Toyota.

Csalódott a Ford. Elégedetlen a Ford Motor Company, amely eddig 160 millió dollárnyi beruházást hajtott végre Székesfehérváron. A cég az iparűzési adó növekedése miatt újraértékeli további tervezett beruházásait. Az önkormányzat ugyanis az eddigi 0,4 százalékról 1,3 százalékra növelte ezen adó mértékét, s ez a multinacionális vállalat számára súlyos többletkiadást jelent. Lehet, hogy ez is közrejátszott abban, hogy a Ford azt tervezi, elviszi Magyarországról az autókábel-gyártást. E lépés érzékenyen érinti a BRG Rádiótechnikai Rt.-t, amely 8 ezer kocsihoz szükséges kábelköteget készített hetente.

Sikeres tárcsaféküzem. A terveket 10 százalékkal felülmúló, 2,6 milliárd forintos árbevételt ért el a kecskeméti Knorr Bremse Fékrendszerek Kft. az első félévben. Az üzleti sikerben szerepet játszott, hogy a Rába és az Ikarus is Knorr Bremse tárcsafékeket épít be modelljeibe. A társaság tavaly mintegy 4 milliárd forint árbevételt ért el, az idén pedig 5 milliárd forintot tervezett. A Knorr Bremse az elmúlt 3 évben 1 milliárd forintot fordított beruházásra, CNC vezérlésű megmunkálókra, s az idén szintén több százmilliót szán erre. A társaság önálló kutatóközpontot hoz létre Budapesten, félmilliárd forintnyi ráfordítással. Az egy-másfél év alatt megvalósuló invesztícióhoz az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság 200 millió forinttal járul hozzá. A központ 100 főnek ad majd munkát.

A mellékletet Szirmai S. Péter szerkesztette

Ajánlott videó

Olvasói sztorik