Gazdaság

ENSZ-STATISZTIKA AZ ÉLETMINŐSÉGRŐL – Egyenlőtlenül

A világ ma hatszor gazdagabb, mint volt 1950-ben - derül ki az ENSZ által közzétett legfrissebb statisztikákból. Az egy lakosra jutó GDP tekintetében Brunei vezeti a világrangsort, összességében azonban Kanadában a legjobb az élet minősége. A napokban közzétett tanulmány arra is rámutat, hogy a Föld lakói közül legalább egymilliárdan elemi szükségleteiket sem képesek kielégíteni.

Meghaladja a Föld 48 legszegényebb fejlődő országának egyesített GDP-jét a világ három leggazdagabb emberének vagyona, a 15 legvagyonosabb magánszemély pedig nagyobb érték felett rendelkezik, mint a Szaharától délre fekvő afrikai országok összesen – érzékelteti a hatalmas egyenlőtlenségeket az ENSZ fejlesztési szervezete (UNIDO) által készített összeállítás. A világ 1998-ban összesen 24 ezer milliárd dollár értékű árun és szolgáltatáson osztozik: kétszer annyin, mint 1975-ben és hatszor többön, mint 1950-ben. A produktum 86 százalékát azonban az összlakosság 20 százaléka élvezi. Egymilliárdan a legminimálisabb szükségleteik kielégítésére is képtelenek, és a fejlődő országok 4,4 milliárd lakosának háromötöde nélkülözi az alapvető infrastruktúrát, egyharmadának nincs ivóvize, egynegyedének nincs lakása.

Tény ugyanakkor, hogy Afrikában 1975 és 1995 között 400 százalékkal nőtt az eladott rádiók száma, Latin-Amerikában ötször több televíziót forgalmaztak, Délkelet-Ázsiában pedig 1400 százalékkal gyarapodtak az autóeladások.

A vizsgált 174 ország közül Kanadában a legjobb az élet minősége. A szakemberek, számtalan tényezőt figyelembe vevő bonyolult index kiszámításával jutottak erre a megállapításra. Az első tízbe sorrendben még az alábbiak kerültek: Franciaország, Norvégia, az Egyesült Államok, Izland, Finnország, Hollandia, Japán, Új-Zéland és Svédország. Érdekesség a rangsorban, hogy Spanyolország a 11. helyen, Svájc viszont csak a 16., Németország pedig a 19. pozícióban szerepel, miközben Görögország szorosan követi a németeket. Antigua és Barbuda a maga 29. helyével megelőzi a 33. helyezett Portugáliát, vagy éppenséggel a 48. helyen tanyázó Egyesült Arab Emírségeket – vagyis nem minden az olajjövedelem. Brunei, ahol 31 ezer 165 dollárral a legmagasabb az egy lakosra jutó GDP, mindössze a 35. az összrangsorban. Ami a közép- és kelet-európai térséget illeti, Lengyelország – feltűnő módon – nem szerepel az első félszáz helyezett között. Szlovénia a 37., Csehország a 39., Szlovákia a 42., Magyarország pedig a 47. helyre került az ENSZ statisztikusai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik