Gazdaság

Csődközeli brókercégek?

Az ázsiai válság után előbb az Allied Investment Rt. ment csődbe, majd nem sokkal később a tőzsdetagsággal nem rendelkező CB Bróker Rt. került hasonló helyzetbe. Bár az orosz krízis eddig csak a LaSalle Értékpapír Rt.-t hozta lehetetlen helyzetbe, értékpapír-piaci hírek szerint a drasztikus áresések máshol is csődközeli helyzetet idéztek elő. Ha egy társaságnak alapvetően az a feladata, hogy megbízásokat teljesítsen – lehetőleg minél magasabb színvonalon, minél több járulékos szolgáltatással -, akkor elvileg csupán amiatt nem lenne szabad csődközelbe kerülnie, ha ügyfelei az értékpapírok eladását igénylik. Mint ahogy alapvetően az sem okozhatna fizetésképtelenséget, ha egy-egy cég nyilvántartási rendszere hiányos vagy nem megfelelő. Ha az értékpapírok megvannak – vagyis azokat nem használták fel az ügyfelek hozzárjárulása nélkül más célokra -, akkor nem okozhat problémát még a megbízók csapatos távozása sem.

A brókerek problémái törvénytelenségekből adódnak. A cégvezetők és/vagy alkalmazottaik úgy ítélik meg, hogy könnyen, gyorsan meggazdagodhatnak. Tulajdonképpen hasonló volt a helyzet a szeptember 7-i devizatranzakcióval is, amikor 7, összesen 100 milliárd forint feletti értékű határidős devizaüzlet révén a CA-IB Értékpapír Rt. egyik ügyfelének 700 millió forint feletti kára keletkezett. Szerencsére a BÉT egyik legpatinásabb társaságánál azonnal észlelték a rekordveszteséget, így sikerült elérni, hogy a “nyereséget” az ügylet másik oldalán álló Raiffeisen Értékpapír Rt.-nél ne fizessék ki (természetesen az ügyletekben érintett mindkét brókernek azonnal felmondtak). Egyelőre vizsgálat folyik az ügyben, s amíg az le nem zárul, addig a számlákat zárolták.

A tekintélyes jegyzett, illetve saját tőkéjű társaságoknál – az üzleti hírnév megőrzése okán – egyébként az ügyfelet kártalanítják, ha az alkalmazott hibájából keletkezik a veszteség. A nagy brókercégek ugyan jóval magasabb alapletétet követelnek a határidős piacon tevékenykedő ügyfeleiktől, s drágább jutalékkal dolgoznak, ám cserébe a befektetők nagyobb biztonságban is érezhetik magukat. Tény, hogy az Allied Investmentnél is a súlyos határidős piaci áreséskor keletkeztek a bajok, minekutána a társaság alacsony alapletét-követelménnyel és olcsó díjakkal igyekezett minél több befektetőt megnyerni. Bár a LaSalle-nál még nem zárult le vizsgálat, valószínűleg e cégnél is a határidős piacon keletkezett veszteségek miatt nyúltak hozzá más ügyfelek pénzéhez. Az más kérdés, hogy nemcsak a túlzott “engedékenység”, hanem valószínűleg a nyereségvágy is munkálkodott ezen brókercégek munkatársainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik