Gazdaság

KOCKÁZATOS BEFEKTETÉSEK – Tartóelemek

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe jól tartotta magát az utóbbi napokban. Ennek nagyrészt az a magyarázata, hogy a piac jó második negyedéves adatokat vár a nagy cégektől. Így rövid távon továbbra is jók az árfolyam-erősödés esélyei. A féléves gyorsjelentések nyilvánosságra hozását követően azonban alapvetően ismét a nemzetközi irányzatok határozhatják meg a pesti börze árfolyamait.

Míg a múlt hét első napjaiban jobbára stagnálás, esetleg enyhe emelkedés jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét, a hét végétől erős visszaesés kezdődött. A BUX a pénteki 8300 pont fölötti induló értékéhez képest az e hétfői záráskor közel 3 százalékkal kevesebbet mutatott. A hazai börze hangulatát a napokban ismét a nemzetközi események befolyásolták. Amerikában az árfolyamok meglehetősen hektikusan mozogtak az utóbbi egy hétben (egy napon belül több mint 100 pontot változott a Dow Jones). A New York-i börzén forgó társaságok ezekben a napokban teszik közzé második negyedéves gyorsjelentéseiket, és egy-egy kiugróan jó vagy a várakozásoktól jóval elmaradó eredménysor gyorsan megváltoztatja a piac hangulatát. Mindenesetre a gyorsjelentések összképe nem kedvező, így nem csoda, hogy a Dow Jones értéke tartósan 9 ezer pont alá esett, sőt hétfőn már 8800 pont alatt állt.

A hazai értékpapírpiac szempontjából ugyancsak kitüntetett szerepben lévő moszkvai tőzsde sem remekelt a héten. Jóllehet, a korábbihoz hasonló nagy esések most elmaradtak, az RTS továbbra is alacsony szinten stagnált. Egyelőre még jóslatokba sem nagyon érdemes bocsátkozni arról, hogy a moszkvai kormányzat mennyire tudja elfogadtatni a Nemzetközi Valutaalap által is szükségesnek tartott megszorító csomagot a dumával (ez utóbbi a nyári szünet után először szeptemberben ül össze). Így addig minden valószínűség szerint marad a mostani bizonytalanság. A Világbank egyébként e héten dönt arról, hogy folyósítja-e Oroszországnak a beígért hiteleket, ez a fejlemény rövid távon erősen befolyásolhatja a piac hangulatát.

Tekintetbe véve a kedvezőtlen klímát, a pesti börze kifejezetten jól tartotta magát, hiszen itt kevésbé estek az árfolyamok, mint a fejlett piacokon. Optimizmussal töltheti el a befektetőket, hogy a második negyedéves gyorsjelentések jó adatokkal kecsegtetnek. Ezt igazolja annak a két társaságnak az eredménysora, amelyek a nagy cégek közül már közzétették első féléves adataikat.

A Richter Gedeon Rt. 12 milliárd forintos adózott eredménye például 26,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévben a legnagyobb hazai gyógyszergyártónak sikerült növelnie belföldi eladásait, viszont az export (a kedvezőtlen oroszországi fejlemények következtében) dollárban számolva csökkent. A 14 körüli P/E-mutató csak kis mértékben haladja meg a (Matáv nélkül számolt) piaci átlagot. Azt, hogy a cég részvényeinek az átlaghoz képest a korábbiaknál rosszabb a megítélése, nagyrészt az orosz piac miatti bizonytalanság magyarázza.

A BorsodChem – a várakozásoknak megfelelően – kiváló féléves adatokról számolt be. Adózott nyeresége például valamivel több mint 30 százalékkal bővült. A társaság számára továbbra is kedvező maradt a műanyagipar világpiacának áralakulása. Így összességében az üzemi eredmény rég nem látott mértékben, 44 százalékkal gyarapodott. A BorsodChem-részvények árfolyama a gyorsjelentés után tovább erősödött, a hét elején már 7200 forint körül forogtak. A részvény P/E-mutatója 7 körüli, és a jövőre várható eredménynövekedés alapján további tartalék van még a papírban.

A nagyok közül azonban a legtöbb cég csak ezen, illetve a jövő héten teszi közzé féléves adatait. A piac mind a Moltól, mind a Matávtól jó eredményeket vár. Az olajtársaság esetében 25 milliárd forintos adózott eredményt valószínűsítenek, ami közel a duplája a múlt év azonos időszakában elért értéknek. Ez még akkor is igen jelentős eredmény, ha hozzátesszük, hogy a Pannon GSM-részesedés eladásán mintegy 6,5 milliárd forintnyi nyeresége lett a cégnek.

Az OTP-től szintén kiugróan jó eredményeket várnak az elemzők, itt azonban a Démász-tranzakción elért egyszeri nyereséget is figyelembe kell venni. Szakmai körökben a lendületesen bővülő nyereség ellenére túlértékeltnek tartják a részvényt. A felfokozott eredményvárakozások esetleges nemteljesülése persze kiábrándítólag hathat a piacra. Ezt jól példázza a TVK-részvények szereplése. Az árfolyam az utóbbi két hétben majd 10 százalékkal esett, pedig semmilyen kedvezőtlen hír nem látott napvilágot. Mindössze olyan elemzői becslések jelentek meg, miszerint a cég második negyedéves nyeresége lényegesen elmarad 1997 megegyező időszakának adatától, de ezen a műanyagipari áralakulás ismeretében nem lehet csodálkozni. A késztermékárak ugyan drasztikusan estek, és ugyanez jellemezte a fő alapanyag, a gázolaj piacát is, de ez utóbbit a társaság nem tudta előnyére fordítani. Ennek ellenére a féléves profit minden bizonnyal meghaladja a bázist (nem számolva a tavaly privatizációs ellenértékhányad címen befolyt 840 millió forint körüli összeggel, amely azonban csupán egyszeri mérlegjavító tétel). Mivel a TVK fedezeti ügylete június végén kifutott, és az alacsony olaj-, illetve gázárak miatt ebből adódóan mintegy 2 milliárd forintos pluszbevétel várható a második félévben, a 4 ezer forint alatti árfolyam egyértelműen olcsónak minősíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik