Gazdaság

RÉSZVÉNYPIACOK – Hőhullám

Erőteljesen emelkedtek a részvényárak az elmúlt héten a fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt. A kedvező hatások a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is érvényesültek. Elemzők a hazai piac lendületének kisebb fékeződését jósolják, közben viszont - ennek némileg ellentmondva - azt is hangsúlyozzák, hogy jó néhány részvény erősen alulértékelt a pesti börzén. Újra megélénkült a tőzsdén kívüli piac is, s az áramszolgáltató papírok drágulása valószínűleg tovább folytatódik.

Rég nem látott hossz jellemezte az utóbbi napokban a BÉT részvénypiacát; a BUX-index hétfőtől hétfőig mintegy 500 pontot emelkedett, s kedden is tovább javult. A nemzetközi hangulat alapvetően kedvező volt a részvénypiacok számára: a tőzsdei “hőhullám” idején az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában sorra dőltek az indexrekordok, s már-már szárnyalt a moszkvai tőzsde is.

Az amerikai társaságok most teszik közzé második negyedéves eredményeiket. Az eddig megjelent adatok lényegesen jobbak annál, mint amit az elemzők vártak. Ennek köszönhetően a Dow Jones szinte naponta döntött új rekordot, s története során első ízben 9300 pont fölé kúszott.

A hazai értékpapírpiac számára ennél is nagyobb jelentőségű volt az, hogy Moszkvának végül is sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal. Ez egyértelműen megnyugtatta a befektetőket a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. A moszkvai tőzsde iránymutató indexe, az RTS lendületesen emelkedett, s Varsóban és Prágában is megjelentek a vevők. Ilyen környezetben az egyébként is alulértékeltnek tartott magyar részvények dinamikusan erősödtek. Első körben a “húzópapírok” drágultak, de erőre kaptak a közepes nagyságú és forgalmú társaságok részvényei is.

A Mol újra kelendő, a márciusi kibocsátás 30 dolláros árfolyama felett is. Az olajpapír esetében a piac nagyon kedvező hírként értékelte a bejelentést, miszerint a cég jelentős részesedést szerzett három regionális gázszolgáltató részvénytársaságban is.

Az elmúlt napok sztárpapírja a Démász volt. Az árfolyam itt részben annak hatására ugrott meg, hogy a várakozások szerint hamarosan tetemes áramdíjemelésre kerül sor; ennek mértékét elemzők 8-10 százalék körülire teszik. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Démász részvénye meglehetősen kamatlábfüggő, azaz a jelentős állampapír-piaci hozamesés önmagában is felértékelte. Az árfolyam öt nap alatt több mint 20 százalékot erősödött.

A kisebb likviditású papírok közül szárnyra kapott a Pannonplast is. Ez esetben a második negyedéves eredményekkel kapcsolatos pozitív várakozásokat érdemes kiemelni. A felfutáshoz hozzájárult az is, hogy a CSFB most megjelent új elemzésében vételre javasolta a részvényt.

A gépipari társaságok a múlt héten az átlagnál gyengébben szerepeltek, de hétfőn mindegyikük jelentősen drágult. Ki kell emelni a Rábát, amely egy nap alatt csaknem 10 százalékot erősödött. A társaság az év végére 4 milliárd forint körüli adózott nyereséget érhet el – ez 45 százalékos növekedés lenne az egy évvel korábbihoz képest.

Elemzők rövid távon semmi olyan eseményre nem számítanak, amely lényeges visszaesést okozhatna a piacon. A nemzetközi helyzet vélhetően nem változik gyökeresen; egyelőre Oroszország sem ad okot aggodalomra. Itthon az új kormány tevékenysége is bizakodást ébreszthet, a jövő héttől már érkező második negyedéves gyorsjelentések pedig pozitív lökést adhatnak a piacnak. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar részvények jelenleg dollárban számolva átlagban kevesebbet érnek az egy évvel korábbinál, ezzel szemben az eredménynövekedés dollárban is 20 százalék körüli lehet. A TVK például az utóbbi időszak erősödéséből csak kismértékben vette ki részét; a várhatóan megnyugtató féléves számok itt is meghozhatják a befektetők vásárlási kedvét. Szintén vonzó célpont lehet a Zalakerámia; a társaság eredményein a lakásépítési piac kivárása ugyan minden bizonnyal meglátszik majd, de új szerzeményeinek cégcsoportba integrálása nagyon biztatóan alakul, s a legújabb csehországi vásárlás is kedvező a számára.

Oroszországban az importvámokat újabb 3 százalékponttal megemelik. Ez természetesen nem tesz jót azon magyar társaságok eredményességének, ahol az árbevétel jelentős része származik az ottani piacról. Ebbe a körbe tartozik a két vezető gyógyszergyár, a Richter és az Egis. A vámemelés kedvezőtlenül érinti a Graboplastot is, de elemzők szerint a mostani 5 ezer forint körüli árszintben az orosz piac körüli bizonytalanság már bőven érvényesül. Bár a cég féléves beszámolója várhatóan nem kápráztatja majd el a befektetőket, egyelőre úgy látszik, a jelen szintnél erős akadályokba ütközik az árfolyam további esése. Néhány brókercég ilyen áron egyébként már vételre ajánlja a papírt.

A Démász nyomában a többi áramszolgáltató is kezd lassan erőre kapni. A Titász például lendületesen erősödött az utóbbi napokban, árfolyama – komoly kereslet mellett – újból névérték fölé került. Itt rövid időn belül is elképzelhető, hogy a kurzus 120 százalékig erősödik. Az Elműben és az Édászban is van tartalék; az előbbi például kimagaslóan jó féléves adatokról számolt be, rácáfolva még a derűlátó várakozásokra is.

A hét első napján érdekes módon a határidős BUX-piacon kifejezetten alacsony szinten voltak a kamattartalmak: a likvid határidők esetében 17-18 százalék körül mozogtak, és ez csak kismértékben haladta meg az állampapírhozamokat. Így aki bízik az index további izmosodásában, annak a jelenlegi helyzetben érdemes BUX-vásárláson is gondolkoznia.

Az egyedi részvények határidős kereskedésének eddigi forgalmi adatai egyértelműen azt mutatják, hogy a befektetők elfogadták az új terméket. A forgalom jellemzően több száz millió forint (sőt volt olyan nap, amikor meghaladta az egymilliárd forintot), ami – újdonságról lévén szó – nagyon biztató. A kép persze ennél árnyaltabb, hiszen e piacon egyelőre szinte egyeduralkodó a Mol; a másik két részvény – a Matáv és a TVK – iránt már korántsem olyan felfokozott az érdeklődés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik