Gazdaság

UTÁNÉRZÉSEK

1994.

A nemzetközi és a hazai tőkepiaci viszonyok alapján az 1998-as esztendő talán a négy évvel ezelőttire hasonlít a leginkább. S nemcsak azért, mert az idő tájt szintén parlamenti választásokat tartottak Magyarországon. Abban is rokon vonások fedezhetők fel, hogy a látványos év eleji áremelkedés után június közepéig számottevően estek a jegyzések, ami főként a korábbi indokolatlan mértékű árrobbanást követő csalódásoknak volt betudható. A belpolitikai viszonyok stabilizálódásával viszont ismét előtérbe kerülhettek a hazai értékpapírok, elsősorban a külföldi befektetők szemében. Ezt négy éve csak tovább tetézték a nagy volumenű értékpapír-kibocsátások. Június végén hozták forgalomba többek között az Egis, a Chinoin, a Graboplast és a Global TH részvényeit, s ugyancsak akkor zárult le a Pick Szeged tőkeemelése. A külföldiek megnövekedett kereslete hatására a tőzsdeindex június közepétől augusztus végéig hozzávetőleg 20 százalékpontot emelkedett.

1995.

Bár ezen esztendő nyarára már lassan lecsendesedtek a mexikói válság következtében a feltörekvő piacokat sújtó viharok, a bizonytalan magyar pénzügyi helyzet okán a külföldi befektetők még hónapokig halogatták a részvényvásárlást. Az 1995 márciusában meghirdetett Bokros-csomag hatásaként a stabilizálódás első jelei csupán ősszel mutatkoztak, így ezt a nyarat árnyékolta be leginkább az uborkaszezonra jellemző eseménytelenség.

1996.

Jóllehet a pesti tőzsde újkori történetében ez az év számít a legsikeresebbnek – az értékpapírok árfolyamai hozzávetőleg megháromszorozódtak -, júliusban mégis nagyarányú áresés szomorította a befektetőket. Az év eleje óta szinte töretlen lendülettel emelkedtek a részvények jegyzései a hetedik hónap elejéig. A némiképp érhető módon bekövetkező nyár közepi korrekció után augusztustól ismét felfelé araszolhattak a papírok árai.

1997.

A legtanulságosabbnak minden szempontból ez az év bizonyult. Augusztusban kellett ugyanis – két év után először – azzal szembesülniük a hazai befektetőknek, hogy nem csak a fák, hanem az árfolyamok sem nőhetnek az égig. A vártnál kedvezőtlenebb amerikai gazdasági mutatók hatására a fejlett piacokon nagyarányú áresés bontakozott ki, s ez alól a túlfűtött magyar piac sem tudta kivonni magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik