Gazdaság

HITELGARANCIÁK – Beváltókényszer

Ahhoz, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások lassanként túljutnak hitelínséges éveiken, kétségtelenül az itthoni hitelgarancia intézmények is jótékonyan hozzájárultak. Ám bármennyire javuljanak is e gazdálkodó egységek piaci paraméterei, krónikus tőkehiányukon a garanciát nyújtók érdemben legfeljebb csak a kockázati tőkebefektetések nyomán enyhíthetnek.

A hitelgarancia konstrukcióját a piacgazdaságok a kis- és közepes vállalkozások piacra lépését, fejlődését segítő egyik meghatározó, az európai normákkal konform támogatási formaként alkalmazzák. Ennek szellemében tagozódik nálunk is a Magyarországi Hitelgarancia Egyesület (MHE), mely 1996 nyara óta társult tagja az Európai Garanciabankok Szövetségének.

Az MHE három “lábából” az első a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) keretében működő Start Garancia Alap, amely a négy évnél nem régebbi vállalkozások számára a Deutsche Ausgleichsbank által biztosított Start-hiteleket garantálja. Az Alap készfizető kezességvállalása a hitel maximum 80 százalékára kérhető. Méghozzá akkor, ha a vállalkozás üzleti terve megalapozott és a hitelnyújtás csupán a megfelelő vagyoni és jogi biztosítékok hiányában nem lehetséges. A garancia igénybevételének éves díja a garantált hitelösszeg 4 százaléka; a kezességvállalást a vállalkozók az összeget kihelyező bank közvetítésével igényelhetik. Amint azt az MVA-nál megtudtuk, a Start Garancia Alaphoz 1997 végéig 619 készfizető kezességvállalási kérelem érkezett be. Az ezekhez kapcsolódó teljes hitel állománya megközelíti a 2,5 milliárd forintot, az igényelt garancia pedig az 1,4 milliárdot. Ezek közül persze az érvényben lévő garanciavállalások száma jóval kisebb, összesen 369, amelyek mintegy 1,4 milliárd forintnyi hitel visszafizetését fedezik. Mindezek alapján az alapot jelenleg 684 millió forintnyi garanciakötelezettség terheli.

Az MVA adatai szerint az 1991 augusztusában alapított intézményhez eddig 39 olyan kérelem érkezett, amely a garancia beváltását célozta, összesen 96,2 millió forint erejéig. Ebből tavaly 5 esetben, 2,3 millió forintnyi garanciát fizettek ki, 6 lehívási kérelem pedig folyamatban van. Az MVA további hitelkonstrukciói közül egyébként még egyre lehet garanciát kérni: a Phare-kölcsönökre, ezekre azonban már a Hitelgarancia (Hg) Rt. – mint az MHE második “lába” – vállalja a készfizető kezességet.

A Hg Rt.-hez – amely konstrukcióktól függően, a hitel összegének maximum 80 százalékáig vállal készfizető kezességet – eddigi működése során 112 milliárd forintnyi kihelyezéshez 63 milliárd forintot meghaladó garanciaigényt nyújtottak be a hitelintézetek. Ezekhez a társaság ez idő alatt összesen 44,2 milliárd forint összegben vállalt szerződéses garanciakötelezettséget. Ezek együttesen 81 milliárd forint hitel folyósítását, illetve bankgarancia kiadását tették lehetővé. Összességében valamivel több mint 1,2 milliárd forint (ebből tavaly 552 millió forint) összegű garancia beváltására került sor. A társaságnál eddig lehívott garanciák 13 bankot és két takarékszövetkezetet érintenek, de a beváltások 80 százaléka öt, egyenként is nagy garanciaportfoliójú banktól származott. A beváltások több mint negyede az elsősorban kisvállalkozások által igénybe vehető konstrukciók (például japán hitel) köréből került ki. A kifizetések 88 százaléka kapcsolódik olyan hitelekhez, amelyeket 50 főnél kisebb létszámú cégek kértek. Ezen belül a 10 fő alatti mikrovállalkozások aránya közel 50 százalékos. A privatizációtól elválaszthatatlan E-hitelek körében a beváltások nem képviselnek számottevő arányt.

Ami a beváltott garanciák vállalkozóinak tevékenységi körét illeti, azok legnagyobb részét – 30 százalékát – kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások tették ki, ugyanakkor e portfolióban jelentős még a szolgáltatási, könnyűipari, élelmiszer-ipari és agrárágazatok súlya is. Valamennyi beváltóra igaz, hogy körükben a garancia lehívásának oka leginkább a vállalkozási ismeretek, különösen a pénzügyi szakértelem hiányosságaira voltak visszavezethetők. Ám a garantált vállalkozói kör tervezett árbevételének együttes összege meghaladja a 350 milliárdot.

A Hg Rt.-nél gyakorlatilag mindenféle hitelkonstrukcióra kérhető garancia, néhány speciális program azonban még így is jut minden esztendőre. A társaság kiemelt jelentőségűnek tartja a korábban is jelentős garanciaportfoliójú bankok számára a ,,hitelintézeti garanciakeret”, illetve az üzleti kockázat mértéke és más szempontok tekintetében egységesen kezelhető konstrukciók bevezetését. Ez utóbbiak közül például megemlíthető az 1997-es év második felében bevezetett mezőgazdasági tőkepótló hitelekhez kapcsolódó készfizető kezesség lehetősége. Ez utóbbi feltételeinek kidolgozásában a Hg Rt. együttműködött a Pénzügyminisztériummal és a Földművelésügyi Minisztériummal (FM).

Bár nem egységesített modell, de jó példa az MHE-n belüli együttműködésre az MVA-val, pontosabban annak országszerte meglévő helyi vállalkozásfejlesztési központjaival (HVK) közösen indított oktatási-, hitel- és garanciaprogram. Ehhez kapcsolódóan – tudtuk meg Apatini Kornélnétól, a Hg Rt. vezérigazgatójától – eddig 1,5 milliárd forintnyi hitelhez érkezett már garanciakérelem.

Az országos egyesület harmadik “lába” az 1991 novemberében színre lépett Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHA). Ennek alapító okiratát annak idején öt hazai bankkal – a néhai Agrobankkal, a Budapest Bankkal, a volt Magyar Hitel Bankkal, a Mezőbankkal, valamint a Kereskedelmi és Hitelbankkal -, az akkori Európai Közösség hozzájárulásával, s 10 millió ecu Phare-segéllyel az FM képviselői írták alá. Az alapítókhoz az OTP Bank, a Takarékbank, 120 takarékszövetkezet és a CIB Bank utólag csatlakozott. Az alapítványhoz eddig 3442 garanciakérelem érkezett – válaszolta a Figyelőnek Ulrich Anikó ügyvezető igazgató -, amelyek közül 25-öt utasítottak el. Az indulás óta a hitelintézetek 166 készfizető kezességet váltottak be, megközelítőleg 1,5 milliárd forint értékben. Csak a tőkepótló hitelekhez 1997 folyamán az AVHA 697 ügyben 15,3 milliárd forintra vállalt garanciát.

Míg az MVA és a Hg Rt. jó néhány hitelkonstrukció fölött gyámkodik, az AVHA – hűen a nevéhez – az agrárvállalkozókat célozza. Azok közül is – hasonlóan a másik két intézményhez – csak az a vállalkozó veheti igénybe az általa kínált lehetőségeket, aki egyebek mellett banki kölcsön felvétele esetén nem rendelkezik a hitelintézet által megkívánt fedezettel, tevékenységi köre az agrárágazathoz tartozik, s nem foglalkoztat 250 főnél többet. A garantálható kölcsön felső határára vonatkozóan az alapítvány 70 millió forintot jelöl meg, alsó korlát viszont nincs. Ha netán a vállalkozó a maximált kölcsönösszegen felüli részt is garantálni kívánja, azt külön – részhitel formájában – is megteheti. A kockázat vállalásának mértékét az AVHA és a folyósító bank általában 50-50 százalékban osztja meg, de előfordulhat olyan eset is, amikor a hitelintézet kéri az alacsonyabb hányadú garancia nyújtását. Figyelembe véve persze azt, hogy az alapítványi garanciahányad alsó határa minimum 20 százalék lehet. Az átlagtól eltérő kondíciói vannak viszont a tőkepótló hitelkonstrukciónak (Figyelő, 1998/13. szám), ahol az alapítvány a hitel összegének 60 százalékáig, 5 millió forintnyi hitelösszegig 80 százalékos kockázatot visel, költségvetési viszontgarancia mellett. A készfizető kezességvállalás azonban csupán a hitel tőkerészére terjed ki, a kamatokra nem érvényes.

A vállalkozók tőkeéhségén persze a garantált hitelek is csak ideig-óráig enyhíthetnek. Ami az alagút végén mégis némi fényt jelenthet, az a kockázati tőke megjelenése (lásd írásunkat az 56. oldalon). A Hg Rt. idei évre vonatkozó üzleti tervében már szerepel is az ehhez kapcsolódó újfajta garancia, illetve a költségvetési viszontgarancia. Annál is inkább, hiszen már több bankról tudni lehet, hogy szándékozik létrehozni effajta szolgáltatásokra szakosodott befektetői intézményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik