Gazdaság

SONY-GYÁRAVATÓ GÖDÖLLŐN – Kutatót kutatnak

Gödöllőn felavatta legújabb - már több mint egy éve működő - európai üzemét a Sony. A világcég európai elnöke, Jack Schmuckli lapunknak azt nyilatkozta: ha a kormány valóra váltja legfrissebb, kedvezményekkel kecsegtető ígéreteit, akkor hamarosan itt működhet a Sony legjelentősebb közép- és kelet-európai gyára, amely mellé magyarországi kutatás-fejlesztés is társulhatna.

Teljes árbevételének egynegyedét az európai érdekeltségek hozzák a Sony Corporationnak, amelynek jelenleg – beleértve a most fel-avatott gödöllőit is – tizenegy gyára működik a kontinensen. Jack Schmuckli elmondta: a cég értékesítési politikájának egyik legfontosabb eleme az, hogy amit csak tud, azt helyben gyártasson.

A japán anyacég 1995 decemberében döntött a magyarországi beruházásról. A gödöllői bázis viharos gyorsasággal, egy év alatt elkészült, így tavaly januárban már megkezdődhetett a munka. Az avatásra azonban – szokás szerint – ezúttal is jóval később, csupán most került sor. A 37,8 millió márkás beruházással létrehozott, 20 ezer négyzetméteres létesítményben jelenleg 850 ember dolgozik. Tavaly 200 millió márkányi terméket állítottak elő, melynek több mint 95 százalékát exportálták. Az idén a tervek szerint 1 millió video, 350 ezer tévékészülék és 300 ezer CD-lejátszó készül majd.

A helyválasztást firtató kérdésre az elnök elmondta: számításaik szerint jelenleg talán itt a legkedvezőbbek a gyártási költségek. A gyár vámszabad területen működhet, megfelelőek az infrastrukturális adottságok, s a kormány olyan kedvezményeket kínált, amelyek előnyössé tették a befektetést. Az itt előállított termékek élőmunkaigényesek, ezért az sem volt mindegy, hogy képzett a helyi munkaerő, s a bérek ehhez mérhető színvonala sem túl magas. A Sonynak tavaly tavasszal 11 magyar beszállítója volt, ma már 25. A Sony ezt a számot folyamatosan növelni kívánja, mint ahogyan a gyárat is szívesen bővítené: akár meg is duplázná befektetését.

Jack Schmuckli érdeklődésünkre elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak egyetemi szakemberekkel a kutatás-fejlesztés lehetőségéről. Az egyelőre titok, hogy az anyacég milyen területek bekapcsolására gondol. Az európai elnök szerint mindenesetre szívesen működnének együtt például a háromdimenziós display-k kifejlesztésében, s néhány más speciális területen is számítanak a jövőben a magyar részvételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik