Gazdaság

JOGEGYSÉGI DÖNTÉSEK AZ ADÓKEDVEZMÉNYEKRŐL – Extraprofit az adóhivataltól

Lényegében az érintett 40 ezer adózónak adott igazat a Legfelsőbb Bíróság azokban a jogegységi döntéseiben, amelyekben meghatározta, hogy mely esetekben jogosak az alapítványi befizetésekhez és szövetkezeti üzletrészekhez kapcsolódó visszaigénylések. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) ennek nyomán valamennyi jogszerű igényt kielégít; az ügy - kamatostul - közel 7 milliárd forintjába kerülhet a hatóságnak.

Hétfőn az adózókra kedvező döntést hozott a Legfelsőbb Bíróság az adóperek ezreit elindító adókedvezmények ügyében. A testület öttagú jogegységi tanácsa úgy foglalt állást, hogy az alapítványi befizetések esetében sem lehet a jogokat visszaélésszerűen gyakorolni, vagyis az adókedvezményeket rendeltetésellenesen igénybe venni. Kimondta viszont azt is: ha az igényt megalapozó befizetés nem látszólagos, hanem az adózó magánvagyonából történik, akkor a kedvezményt akkor is igénybe lehet venni érte, ha az adózó egyedüli célja a vagyoni előny megszerzése volt. (Az Apeh tehát csak a tényleges befizetések esetén köteles a visszaigénylést teljesíteni.)

A bíróság másik jogegységi döntése a szövetkezeti üzletrészekkel kapcsolatos adókedvezmények tartalmát rögzítette. E szerint az adókedvezménnyel mindazok élhetnek, akik az arra jogosító üzletrészért nem készpénzzel, hanem kárpótlási jeggyel vagy más értékpapírral fizettek – függetlenül azok tényleges piaci értékétől.

A jogegységi döntések néhány héten belül megjelennek a Magyar Közlönyben; ezt követően folytatódhatnak a felfüggesztett adóperek, amelyekben a bíróságok kötelesek a fentiekhez igazodó ítéletet hozni – mondta el lapunknak Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára. A perek várhatóan hamar lezárulnak majd, hiszen az Apeh abban érdekelt, hogy mielőbb kifizesse a jogosultaknak a visszaigényléseket, s azok kamatait.

Az adóhatóság a jogegységi döntések részletes megismerése után haladéktalanul megkezdi valamennyi érintett adóhatározat felülvizsgálatát – erősítette meg lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Apeh elnökhelyettese. A végzéseket a fenti döntéseknek megfelelően módosítják, majd az erről szóló határozatot elküldik az ügyfeleknek. Az adózók a visszaigénylésük kamatokkal növelt értékét az Apeh-döntés hatálybalépése után kapják meg. Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a felülvizsgálatuk nemcsak arra a több mint 11 ezer ügyre terjed ki, amelyekben az adózók bírósághoz fordultak, hanem az összes, mintegy 40 ezer alapítványi befizetéssel vagy szövetkezet üzletrésszel kapcsolatos visszaigénylésre is. Így azok is megkapják a pénzüket, akik nem perelték az adóhatóságot.

Vámosi-Nagy Szabolcs maximum 3,5 milliárd forintra tette azt a tőketartozást, amelyet a bírósági döntés nyomán vissza kell utalni. Erre még – figyelembe véve a kifizetésig eltelő időt – hozzávetőleg ugyanennyi kamatot fizet majd az Apeh az ügyfeleknek, akiknek az elhúzódó bírósági döntés extrahozamot jelent, hiszen a vesztes hatóságnál a jegybanki alapkamat duplájával kamatozott a visszaigénylésük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik