Gazdaság

AZ INTERNETEZÉS KORLÁTAI – Sebességugrás

Ahhoz, hogy az Internetből ki lehessen hozni a benne rejlő üzleti lehetőségeket, elsősorban a sebességét kellene növelni. Nagyobb cégek megengedhetik maguknak a bérelt vagy ISDN vonalat, a széles tömegek számára azonban a csatlakozást továbbra is a hagyományos telefonvonalak jelentik. Azzal az egyre inkább összeolvadó számítástechnikai és médiabirodalmak is tisztában vannak, hogy ezek a tömegek jelentik a fogyasztókat, megrendelőket. Így aztán mindent beleadva dolgoznak a gyorsításon.

Úgy tűnik, a 33600 bit/másodperces csúcssebesség már nem sokáig tartja magát: a Nemzetközi Telekommunikációs Unió februárban elfogadta az 56 kilobit/másodperces modemek szabványát. A 3Com x2 és a Lucent/Rockwell K56flex egymással nem kompatíbilis technológiája között régóta folyt a harc, ami hátráltatta a szabvány kialakulását. A modemgyártók bejelentették, hogy a ma forgalomban lévő termékeiket szoftveres frissítéssel fogják hozzáigazítani az új generációhoz. A hónapok óta tartó egyeztetések eredményeként megszületett, korábban V.pcm néven ismert szabvány egyesíti az eddigi technológiák előnyeit, s lehetővé teszi a fenti nagysebességű modemek széles körű elterjedését. A szakértők most már csupán az új modemek gyártásával kapcsolatban várható versennyel foglalkoznak. A 3Com szóvivője szerint a cég márciusban piacra dobja első modelljeit. Mindkét érintett cég egyetért abban, hogy az új szabvány nem lesz hatással a modemek árára. Hiányzik azonban a sorból a Rockwell, amely szintén K56flex szabványú modemeket gyárt, noha állítólag ezt a társaságot is megkereste a Lucent és a 3Com.

A szóban forgó gyorsítás azonban még csak az egyes fokozat. Ugyanis kábeltelevíziós hálózaton még ennél is sebesebben lehet felhajtani az információs sztrádára, és az Egyesült Államokban ez a módszer már komoly konkurenciája a hagyományos, kapcsolt vonali összeköttetésnek – például ennek köszönhetően fektetett be jelentős összeget a Microsoft a kábeltelevíziós iparágba és a televíziós internetezésbe.

A legújabb fejlemények szerint a Compaq Computer, az Intel és a Microsoft megegyezést kötött a legnagyobb amerikai telefontársaságokkal, a hagyományos telefonvonalakon zajló Internet-elérhetőség sebességének jövőbeni minőségi javításáról. A telefoncégek célja az, hogy versenyre keljenek az egyre inkább terjedő kábeltelevíziós Internettel, ezért beterjesztették az International Telecommunications Union szabványhitelesítő szövetség elé az ASDL (asymmetric digital subscriber line technology) szabvány tervezetét. A számítástechnikai társaságok ennek megfelelő termékekkel vesznek részt a szövetségben. Az ASDL segítségével az adatátviteli sebességek akár huszonötszörösre is nőhetnek a jelenlegi leggyorsabb hagyományos modemekhez képest. A telefontársaságok között van az Ameritech, a Bell Atlantic, a BellSouth, az SBC Communications, a US West, a Sprint és a GTE is. A modemgyártók közül a 3Com, a Lucent Technologies és a Texas Instruments vesz részt az együttműködésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik