Gazdaság

ENERGIAÁR-EMELÉSEK – Rázós rezsi

Költséglyukak tátonganak az energiaszolgáltatók által igényelt és az állam által elismert tételek között. A folytatás bizonytalan: az áram- és gázszolgáltatók megfellebbezték az árfelülvizsgálati kérelmére adott választ, miközben az áprilisra tervezett energiaár-változás várhatóan elmarad. Tavaly együttesen 35,8 százalékkal növekedett az áram, s 23,9 százalékkal a gáz lakossági tarifája.

Privatizáció és áremelés együtt járt a hazai energetikában: míg 1990-től az évtized közepéig 50 százalékkal, addig az 1995-ös magánosítás óta ennek háromszorosával nőtt az áram ára. Az emelések okaként a kormányzat a tavaly januárban hatályba lépett árképletet, illetve a beígért 8 százalékos nyereséget jelöli meg. A 4,9 százalékos idei emelésből egyébként 3,0 százalékot indokolt az infláció, 1,1 százalékot a villamosipari cégek árfelülvizsgálati kérelmében elismert költségek, 0,8 százalékot pedig a Nukleáris Pénzügyi Alap felállítása. Azt, hogy a cégeknek beígért 8 százalékos eszközarányos nyereség mennyivel növeli majd az árakat, titkos adatként kezelik.

Az elmúlt év eleje óta halmozottan (az idén januári növekményt is hozzászámítva) 37,2 százalékkal nőtt a lakossági villanyszámla, ez egyedül a háztartásoknak 37,8 milliárdos többletkiadást jelent majd áprilisig, az – egyes hírek szerint elmaradó – újabb árváltozásig.

A földgáz végfelhasználói ára átlagosan 25,5 százalékkal nőtt 1997-ben – tudtuk meg Tamás Tibortól, a Gázszolgáltatók Egyesülése elnökétől. Induló bázison, 1997. január elsején – áfa nélkül – 22,86 forintba került a lakosságnak szánt, 19,52-be az általános (azaz az intézményeknek megszabott), s 15,44 forintba a nagyüzemi földgáz köbmétere. Ugyanebben az időpontban a Mol Rt. 15,27 forintot kért köbméterenként a szolgáltatóktól. Idén január elsején a lakossági ár 28,32, az általános 24,65, a nagyüzemi pedig 19,79 forint volt, miközben a Mol tarifája 19,64 forintra nőtt. Miután az egyesülés még nem ismeri a teljes tavalyi gázértékesítési adatokat, az elnök nem tudta forintban is megadni az árváltozások összesített hatásait. A hazai gázszolgáltatók árrése Tamás Tibor szerint nem elég az indokolt költségek fedezésére. A cégek költségeik felülvizsgálatát kérték, merthogy 14,8 milliárdnyi kiadásukra nem láttak fedezetet, a hivatal 800 milliós összeget volt hajlandó elismerni. A határozatot a cégek – mint ahogyan az összes áramszolgáltató is – megfellebbezték. A vitát az ipari minisztérium dönti el, várhatóan február végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik