Gazdaság

AZ ABN AMRO VAGYONKEZELŐJE – Haszonelven

A jó egy éve hatályba lépett új gazdasági törvényekkel megcélzott univerzális bankok kínálati palettáján egyre több szolgáltatás jelenik meg. A terebélyesedő bankcsoportok ennek szellemében vagyonkezelő cégeket indítanak, amelyek közül a legifjabb az ABN Amro (Magyar) Bank vagyonkezelője.

Bevett szokás a fejlett piacgazdaságokban, hogy a bankok a brókercégek mellett úgynevezett vagyonkezelő szervezeteket is alapítanak. Míg azonban az értékpapír-kereskedők ügyfélköre szerteágazó, s tevékenységükben fontos szerep jut a forgalomnak, addig a vagyonkezelők mindenekelőtt a nagy hozamnövekményt tartják szem előtt, s a szolgáltatásaikat igénybe vevőkkel hosszú távú kapcsolatra törekszenek. A brókercégek ügyfelei között szép számmal vannak magánszemélyek is, a vagyonkezelők viszont tevékenységük során elsősorban intézményi partnereikre építenek.

Mindeddig csupán két vagyonkezelője van a hazai bankrendszernek. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a többi hitelintézet ne foglalkozna hasonló tevékenységgel. E szolgáltatást ugyanis a pénz-ügyi intézmények általában a brókercégek falain belül nyújtják – legalábbis ami a vagyon értékpapírokba helyezett részét illeti; az ingatlanvagyon kezelésére általában külön ingatlantársaságokat hoznak létre.

Nincs ez másképp az amszterdami székhelyű ABN Amro Bank itteni tagja, az ABN Amro (Magyarország) Vagyonkezelő Rt. esetében sem. E cég egyébként a huszonegyedik a “leányok” sorában, megelőzve a régió másik vagyonkezelő családtagját, a lengyelországit. Az ÁPTF működési engedélye híján a holland-magyar vagyonkezelő egyelőre az ABN Amro Hoare Govett (Hungary) Rt.-nél “parkoltatja” a rábízott portfoliót. Ez azonban csupán technikai megoldás – hangsúlyozta érdeklődésünkre Szauter Tamás, a vagyonkezelő vezérigazgatója -; a napokban várható engedély birtokában ugyanis egy csapásra minden a helyére kerül.

Az 500 millió forintos részvénytőkével alapított társaság 100 százalékban az ABN Amro (Magyar) Bank tulajdona. Bár formailag olyan, mint egy brókercég, nem kíván tőzsdetag lenni, ellenben igényli más értékpapír-forgalmazók szolgálatait. A társaság jelenleg mindössze 8 főt foglalkoztat, az alkalmazottak száma azonban – tudtuk meg Szauter Tamástól – rövidesen bővül. Történik ez már csak a holland gyakorlat átvétele okán is, mely a személyhez kötött ügyfélkapcsolat érdekében egy alkalmazotthoz legfeljebb 5 ügyfelet társít. Márpedig ez év végére a vagyonkezelő tervei között minimum 25, maximum 60 ügyfél szerepel.

A társaság az intézményi ügyfelek közül a nyugdíjpénztáraktól – önkéntestől és magántól egyaránt -, illetve az önkormányzatoktól számít jelentősebb kezelendő vagyonra; ezeket a különféle vállalatok követik. A kliens számára a legmegfelelőbb portfoliót attól függően alakítják ki, hogy az mennyi időre, s mekkora összeg kezelésére ad megbízást. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen az adott nyugdíjpénztár vagy önkormányzat kockázatviselő képessége. A cég és az ügyfél között születendő megállapodás viszont nem olyan, mint az alapkezelők esetében: sokkal inkább egy egyedi portfoliokezelést jelent.

Persze a vagyonkezelő tevékenysége nem választható el a bank alapkezelőjétől – az ABN Amro (Magyarország) Befektetési Alapkezelő Kft. -, amely az Aranykosár mellett néhány napja már a nyílt végű Navigátor részvényalapot is működteti. Szauter szerint még idén újabb tag társulna az alapcsaládba, azt azonban már kockázatosabb devizaalapként, az amszterdami munkatársakkal karöltve hoznák létre.

Az ABN Amro (Magyarország) Vagyonkezelő Rt. az idei év végéig 18-20 milliárd forintos portfolióval számol. Ezen belül a vezérigazgató közel 40 százaléknyit vár a nyugdíjpénztáraktól, s 30-30 százaléknyit a befektetési alapoktól, illetve egyéb forrásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik