Gazdaság

VÁLTOZÓ JÁRULÉKBEVALLÁS – Lemezújdonság

Januártól fontos változások léptek hatályba a járulékok bevallási rendjében. A munkaadóknak most már nemcsak a tb-igazgatóságoknak kell adatot szolgáltatniuk, hanem a magánnyugdíjpénztáraknak is. Ráadásul - bizonyos kivételektől eltekintve - nem elég papíron elkészíteni a havi bevallást: mágneslemezen is be kell adni azt. A szükséges nyomtatványokhoz, illetve számítógépes programokhoz ugyanakkor csak január végétől, február elejétől lehet hozzáférni, miközben a bevallási határidő február 10-e.

Új év, új szabályozók – ehhez már volt idő hozzászokni. Most azonban a nyugdíjreform miatt is módosultak a járulékbevallással kapcsolatos regulák. A munkáltatóknak először a januári bevallásokat kell az új rend szerint elkészíteniük, amelyeket – s ebben nincs változás – február 10-ig kell eljuttatniuk az illetékes megyei egészségpénztárhoz. Ehhez csatolni kell az előző hónap bevallása szerinti összeg (ezúttal a tavaly decemberi járulék) befizetésének igazolását is. Kiss Lenke, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője elmondta: ez az igazolás a banki átutalás bizonylatának hitelesített másolata lehet, illetve ennek hiányában az adóalany cégszerűen aláírt nyilatkozata arról, hogy milyen módon tett eleget fizetési kötelezettségének.

Járulékot továbbra is az adóelőlegköteles jövedelmek után kell fizetni (igaz, emellett még a természetbeni juttatást, a kis összegű kifizetéseket, s az érdekképviseleti tagdíjat is hasonló fizetési kötelezettség terheli). Abban sincs változás, hogy a munkáltató 39 százalékos, míg a munkavállaló 10 százalékos járulékot fizet. Ez utóbbi belső tartalma azonban átalakult: januártól 7 százalékra nőtt a nyugdíjbiztosítási járulék összege, miközben az egészségbiztosításié 3 százalékra mérséklődött. (Jövőre, illetve 2000-től 1-1 százalékponttal csökken a munkáltatót terhelő, s ugyanennyivel nő a munkavállaló által fizetendő összeg.)

A munkaadók számára az egyik legfőbb idei újdonság, hogy az összesítő bevallást mágneses adathordozón is teljesíteniük kell. Az ennek elkészítéséhez szükséges számítógépes program elvben január 20-a óta ingyenesen kapható a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál, s mint Csékiné Varga Évától, az OEP illetékes főosztályvezetőjétől megtudtuk: elkészültek már a központi nyomtatványok is. A Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál azonban csak némi késéssel lehetett az új nyomtatványokhoz hozzájutni, amelyek ráadásul egyelőre csupán korlátozott számban kaphatók. Az OEP főosztályvezetője elmondta: a fővárosi és a megyei pénztárak maguk szervezik meg, hogy miképpen juttatják el a munkáltatókhoz a lemezt. (A bevallási programot a cégek a Társadalombiztosítási Közlöny januári számában megjelenő informatikai utasítás szerint is létrehozhatják, s az adatszerkezet az Interneten is hozzáférhető.)

A 10 főnél kevesebbet foglalkoztató szervezetek idén még csupán nyomtatványon is teljesíthetik kötelezettségüket. Ha januárban így tesznek, akkor a megyei egészségpénztárak azt úgy veszik, mint a lemezen történő bevallás alóli mentesítési kérelmet, s a szükséges engedélyt – ígérte a főosztályvezető – lényegében azonnal megadják az érintetteknek. A 10 fősnél nagyobb vállalkozások ellenben csak az összesítő bevallás mellett beadott írásbeli kérelmen folyamodhatnak mentesítésért, melyet egyénileg bírálnak majd el. Vagyis ez azt jelenti, hogy a 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztatók is megkaphatják egy évre a kedvezményt. Az OEP egyébként mintegy 840 ezer foglalkoztatót tart nyilván, ám közülük 560 ezernek egyetlen alkalmazottja sincs; így idén havi 170-180 ezer mágneslemezre számítanak.

A nyugdíjreform egyik nagy “újdonsága”, a kötelező magánnyugdíjpénztárak megjelenése is növeli az adminisztrációs terheket. A magánszemélyeknek 15 napon belül értesíteniük kell a munkáltatójukat az általuk választott magánnyugdíjpénztár adatairól. Ezt követően a foglalkoztatónak az illetékes magánnyugdíjpénztárak számára is havi bevallásokat kell küldenie, s emellett a pénztárak központi nyilvántartásának is adatot kell szolgáltatnia pénztártag alkalmazottairól. Szabó László, az Állami Pénztárfelügyelet illetékesétől megtudtuk: a bejelentéskor kitöltendő nyomtatvány már kapható a KSH megyei igazgatóságain, valamint az egészségbiztosítási pénztáraknál is.

A munkáltatók újabb feladata, hogy a magánnyugdíjpénztáraknak havonta bejelentsék a levont tagdíjak alapját és összegét (személyenként és a taj-szám feltüntetésével), ugyancsak a tárgyhónapot követő 10. napig. A bevallásban a munkáltató vagy az alkalmazott által vállalt esetleges tagdíjkiegészítés összegét is pontosan szerepeltetni kell. A floppys bevallás alól itt is csak a 10 fő alatti munkáltatók mentesülnek (egyedi kérelem alapján azonban itt is tehetnek kivételt). A havi bevalláshoz szükséges nyomtatvány, illetve floppy ugyancsak a KSH megyei igazgatóságain, illetve a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál lesz kapható – feltéve, ha rövid időn belül elkészülnek. Emellett mindkét program a felügyelet internetes oldalain is elérhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik