Gazdaság

RÉSZVÉNYPIACOK – Boldog évismétlők

Az őszi sajnálatos események ellenére szinte az összes európai és amerikai részvénypiacon sikeres évet tudhatnak maguk mögött az érdekeltek. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) pedig - hivatalos indexének 93,5 százalékos növekedése okán - 1997-ben is a legnagyobb árfolyamemelkedést produkáló börzék élvonalában végzett.

Feltehetőleg kiugróan eredményes évet zárhattak volna tavaly az európai és az amerikai részvénypiacok, ha az árfolyamok szinte töretlen lendületű emelkedését nem szakítja meg a távol-keleti országok pénzügyi válsága. A folyamatosan közzétett kedvező makrogazdasági adatok és biztató vállalati nyereség-előrejelzések tükrében augusztus elejéig majdnem az összes számottevő részvénypiacon történelmi magasságokba szöktek a részvényindexek, s a befektetők az őszi megingás ellenére is az állampapírok által elérhető hozamok többszörösét kasszírozhatták.

A nyáron még csak regionális valutaválságként számoltak be a hírügynökségek a thai baht, a malajziai ringit és a Fülöp-szigeteki peso ellen indított spekulatív támadásokról. A régió sokkal mélyebb problémáira igazából a hongkongi dollár értékvesztése, és ezzel párhuzamosan a világ harmadik legnagyobb részvénypiacának összeomlása irányította rá a figyelmet. A japán pénzügyi szektor válsága pedig az év utolsó heteiben okozott nem csekély fejtörést a részvények iránt érdeklődő befektetőknek.

A hongkongi és a japán részvények tulajdonosai átlagosan 25 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni az elmúlt évben. A fontosabb távol-keleti tőzsdék közül csupán az indiain könyvelhettek el némi – valamivel több mint 10 százalékos – növekedést az érdekeltek. A koreai és a thaiföldi tőzsdéken pedig több mint tíz éve nem látott alacsony szintekre estek a részvények jegyzései. Az új év első napjaiban újabb mélypontokra zuhant a Fülöp-szigeteki peso és a malajziai ringit dollárral szembeni árfolyama, ami azt vetíti előre, hogy még közel sem zárult le a távol-keleti országok fél évvel ezelőtt kezdődött válsága.

Az európai és az amerikai tőzsdéken ennek ellenére optimista hangulatban teltek az óév utolsó napjai. Az elmúlt év sikerét tekintve érthető ez az optimizmus, és kedvezőtlen makrogazdasági, illetve társasági hírek híján megalapozottnak is tűnhet. A legnagyobb részvénypiacok elmúlt évi teljesítményei közül kimagaslik a német tőzsdeindex (DAX) 47 százalékos növekedése. A francia és angol parkett 29, illetve 25 százalékos áremelkedése – figyelembe véve a néhány százaléknyi éves állampapírhozamokat – tisztes extraprofitot biztosított az ottani befektetőknek is. A kisebb európai piacok közül egyaránt 59 százalékos emelkedéssel legsikeresebbnek az olasz és a svájci tőzsdék tekinthetők. Nem sokkal maradt el tőlük a spanyol és a holland börze sem, a maguk 42, illetve 40 százalékos átlagos áremelkedésével. A részvénypiacok zenekarában a karmesteri pálca birtokosának sincs oka a szégyenkezésre: a 30 ipari vállalat részvényeinek árváltozását tükröző Dow Jones 22 százalékot meghaladó emelkedése a New York-i tőzsde elmúlt évi sikereiről tesz tanúbizonyságot. Ha a számítások alapjául nem a Dow Jones-t, hanem a S&P 500-as indexet vesszük, sokkal átfogóbb képet kaphatunk a tengerentúli tőzsde 1997-es teljesítményéről. A parkett hangulatát meghatározó 500 legnagyobb kibocsátó papírjának árváltozása alapján az S&P 500 értéke több mint 31 százalékot növekedett tavaly.

Az eredményes óév és a kedvező kilátásokkal induló új év ellenére az elemzők világszerte figyelmeztetnek: 1998-ban a megelőzőnél sokkal árnyaltabb képet festenek majd a részvénypiacok. A várakozások szerint ettől függetlenül az új esztendő is a részvények éve lesz, azaz ezek vásárlásával az állampapírok hozamát jócskán felülmúló nyereséget lehet majd zsebre vágni.

Bár a BÉT forintalapon 93,5 százalékos növekedése hozzávetőleg csak a fele az 1996-os teljesítménynek, a nagyérdemű itt is jó évet zárhatott. A távol-keleti válság hazánkba is begyűrűződő hatása ugyan némiképp rontotta az óévről kialakított összképet, a decemberi hossz viszont már nagyrészt kárpótolhatta a befektetőket.

A vezető kibocsátók közül történelmi magasságba szökött az óév utolsó kereskedési napján a Richter Gedeon és az OTP Bank részvényeinek jegyzése. A gyógyszergyári papír záróára (lásd a grafikont) 5 forint híján egyúttal a napi maximumot is jelentette, s 1500 forintos áremelkedésnek felel meg az előző naphoz képest. Az OTP jegyzése megközelítette a 7800 forintot is, ezt követően alig valamivel ez alatt zárta a napot. A Matáv másfél hónapos tőzsdei pályafutása során majd 50 százalékos áremelkedéssel hálálta meg tulajdonosainak a november közepi, nem éppen felhőtlen részvénypiaci hangulatú kibocsátáskor iránta megnyilvánuló befektetői bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik