Gazdaság

ÖTÉVES A WESTLB HUNGARIA – Tőkeerősködők

A jelenlegi formájában ötödik születésnapjához közelítő Westdeutsche Landesbank (WestLB) Hungaria Rt. a teljes jogú magyarországi kereskedelmi bankok közül az egyik legtőkeerősebb tulajdonosi hátteret mondhatja magáénak. Lehetőségeit azonban - a bankcsoport egészének stratégiájába illeszkedően - csupán egy bizonyos, jól körülhatárolt piaci szeletben kamatoztatja. Igaz, ezt egyre nagyobb tőkeerővel teszi.

Németország harmadik legnagyobb hitelintézetét, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi bankját, a Westdeutsche Landesbank Girozentrale-t a legkiterjedtebb világhálózatú tartományi bankként tartják számon. Jó néhány más német banktól eltérően ugyanis nem csupán a nagy nemzetközi pénzügyi központokban, s nem is csak tartományának határai mentén építette ki hálózatát, hanem Londontól Varsóig több mint kéttucatnyi leánybank és külföldi bankfiók van a birtokában.

A történetét 1832-ig visszavezető, münsteri és düsseldorfi központokkal működő hitelintézet mai formájában 1969-ben jött létre, a Westfalen Girozentrale és a Rheinische Girozentrale und Provinzialbank egyesüléséből. Jelentősebb tulajdonosai kivétel nélkül szűkebb pátriájából kerülnek ki: maga a tartomány, a benne tevékenykedő takarékpénztárak, valamint a tartományi önkormányzatok szövetségei megközelítőleg egyharmad-egyharmad arányban osztoznak a tavalyi adatok szerint 471 milliárd márkás mérlegfőösszegű bank alaptőkéjén.

A monumentális összeg hasonló nagyságrendű üzletek bonyolításából ered: a WestLB-csoport tagjai világszerte úgynevezett wholesale (nagykereskedelmi) stratégiát folytatnak. Lakossági ügyfelekkel nemigen bíbelődnek, erőforrásaikat céges és intézményi ügyfeleiknek tartják fenn, melyeket rövid és hosszú távon egyaránt előszeretettel hiteleznek, projektjeik finanszírozásának megszervezésére pedig külön “competence centereket” tartanak fenn.

Ezen üzletpolitika némiképp “lekicsinyített” változatát igyekszik megvalósítani a csoport magyarországi leánybankja is. Az Ybl Bank csődjében érintett Általános Vállalkozási Bank örökébe lépett – a tulajdonostársak kivásárlása után 1993-ban a Westdeutsche Landesbank (Hungaria) Rt. nevet felvevő – hitelintézet anyabankjához hasonlóan tőkeerős cégeket és intézményeket tudhat ügyfelei között. A WestLB Hungariát 1994 óta irányító Morgós Katalin elnök-vezérigazgató szerint e kör praktikusan a vállalati szektor felső egyharmadát jelenti, valamint tehetősebb önkormányzatokat és más intézményi befektetőket. Ezek kiszolgálását tekinti feladatának a bank százszázalékos tulajdonában álló értékpapír-forgalmazó cég, a WestLB Investment (Magyarország) Rt. is.

Lakossági ügyfelek csak elvétve, bankkártyák és saját alapítású befektetési alapok még úgy sem találhatóak a WestLB háza táján (más alapok vagyonkezelésével viszont foglalkoznak). Egyetlen, Duna-Rajna nevet viselő önkéntes nyugdíjpénztárral azért rendelkezik a bank, ám ennek szolgáltatásait is jószerével csak saját dolgozóinak és az alkalmazottaikról gondoskodni akaró céges ügyfeleinek figyelmébe ajánlja.

Hiába, a stratégia az stratégia – mondják a banknál -, s ennek szellemében tevékenykednek, nem is egészen eredménytelenül. Bár a tavalyi – 32 milliárd forintos mérlegfőösszeggel párosuló – 463 milliós adózott nyereség kevesebb mint fele az 1995-ösnek, az összevetést erősen torzítja a két évvel ezelőtt forintra váltott márka-alaptőke után elszámolt átértékelési különbözet. Az idén viszont október végéig 841 millió forint adózás előtti eredményt értek el, mérlegfőösszegük pedig megközelítette a 60 milliárd forintot. Ez nyilván nem volt mellékes a tulajdonosok számára sem, amikor a bank ezekben a hetekben zajló feltőkésítéséről határoztak. A WestLB Hungária 2,225 milliárd forintos jegyzett tőkéjét még novemberben emelték meg 20 millió márka forintellenértékével (ennek cégbírósági bejegyzése folyamatban van), a pénteki közgyűlésen pedig nagy valószínűséggel további 20 millió márkányi alárendelt kölcsöntőkéhez juthat a bank. Ennek köszönhetően egyrészt lehetőség nyílik arra, hogy a WestLB Investment (Magyarország) Rt. jegyzett tőkéjét a jelenlegi 500 millió forintról a legnagyobb értékpapír-forgalmazóktól, az úgynevezett befektetési társaságoktól megkövetelt 1 milliárd forintra emeljék.

Másrészt – s ez legalább ilyen fontos – 11 milliárd forint fölé kerül a bank korrigált szavatolótőkéje, ami az egy adósnak kihelyezhető hitel maximális összegét a jelenlegi 1,6 milliárd forintról egy csapásra 3 milliárd forint közelébe repíti. Ez pedig – tartják a bankban – nélkülözhetetlen a már említett “wholesale” stratégia megvalósításához. A hitelintézet egyébként forrásainak mintegy 60 százalékát tartja devizában; a maradék 40 százaléknyi forintforrás a hazai bankközi piacról, illetve a jegybank betétcserés konstrukciójából származik.

A jövő tervei között kiemelt helyen szerepel a projektfinanszírozás felfuttatása. Ebben fontos szerepet játszik például a Mátrai Erőmű Rt. rekonstrukciójának finanszírozásában való részvétel is. Az erőművet annakidején az ugyancsak észak-rajna-vesztfáliai illetőségű, a magyar energiaprivatizációban jelentős érdekeltségeket szerzett RWE vásárolta meg (a cég hazai tőkepiaci tevékenységéről lásd cikkünket a 47. oldalon).

Fiókhálózatát viszont nem tervezi bővíteni a bank: marad az egy szem győri fiók, valamint a herendi kirendeltség (az utóbbi a bank ügyfelei közé tartozó porcelángyár kérésére nyittatott). Attól viszont nem tart a hitelintézet elnök-vezérigazgatója, hogy a külföldi bankok számára jövőre beköszöntő fiókalapítási szabadság nyomán tulajdonosai magát a WestLB Hungáriát fokozzák le bankfiók-sorba. Mivel az önálló bankfiók működtetéséhez ugyanannyi tőke kell, mint egy leánybank üzemeltetéséhez, az átminősítésnek nem is lenne sok értelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik