Gazdaság

SZOLNOKI MEZŐGÉP RT. – Révbe értek

A hajdani húzóágazat, a mezőgépipar utolsó képviselője a Szolnoki Mezőgép Rt.: az egyetlen olyan, csak mezőgazdasági gépeket előállító hazai cég, amely nem vérzett el az elmúlt években. A társaság az idén egy - pénzügyi befektetőkből és a menedzsmentből álló - konzorcium tulajdonába került.

Göröngyös utat járt be a Szolnoki Mezőgép Rt. addig, amíg – az 1848-ban alapított Lábassy-féle ekegyár jogutódaként a konzorcium cége lett. Sziráki András vezérigazgató szerint a tradíciónak nagy szerepe volt abban, hogy az utóbbi hét-nyolc év válságos időszakaiban is talpon tudtak maradni. Segített ebben az is, hogy a szolnokiak már a nyolcvanas években jelentős nyugati exportot bonyolítottak le. 1990-ben a vállalat termelésének harmadát már Nyugat-Európában értékesítette, közel 3 ezer főt foglalkoztatott, s 3 millliárd forintnyi árbevételt ért el. Ezt követően azonban szűk esztendők következtek.

A vállalat 1992-ben átalakult részvénytársasággá, ám egy évre rá kis híján a felszámolás sorsára jutott. A KGST és a keleti piacok megszűnése után ekkor kellett ugyanis átállnia a teljes nyugati kiszállításra. Két év múlva azonban már növekvő termelést regisztrálhattak a szolnokiak, s a cég – elsősorban a növekvő exportnak köszönhetően – ismét jövedelmezővé vált. A tavalyi csaknem 5,1 milliárd forintos árbevételből az export 4,1 milliárd forintot tett ki, az adózás utáni nyereség pedig 20 millióra rúgott. A privatizáció révén a társaság remélhetőleg végleg megmenekült a pénzügyi gondoktól, s révbe ért. (Az új tulajdonosi kör még idén 600 millió forinttal emeli a társaság tőkéjét. A jövő év közepéig félmilliárd forintot fordítanak technológiai fejlesztésre.) A privatizáció után a karcsúsított cég idei árbevétele várhatóan eléri a 5,2 milliárd forintot és az adózás utáni nyeresége a 200 millió forintot.

Az elmúlt években nemcsak a cég gazdasági helyzete, hanem az érdekérvényesítés lehetőségei is változtak. Ma Sziráki András a Magyar Mezőgépgyártók Szövetségének az elnöke. Úgy véli, a jelenlegi negyvenegynéhány, mezőgazdasági gépet is gyártó kisebb-nagyobb vállalkozásból az uniós csatlakozásig alig öt-hat közepes méretű végtermék-előállító marad. A társaságok zöme vagy megszűnik, vagy integrálódik a multikhoz: részegység- illetve alkatrész-beszállítóvá válik majd.

Sziráki András 65 éves, az akkor még Budapesti (ma Gödöllői) Agrártudományi Egyetem Gépészkarán végzett, doktorált. 1990-ben a gödöllői alma mater címzetes egyetemi tanárrá avatta. Negyven éve dolgozik jelenlegi cégénél, ahol – a most befejeződő privatizáció után is – vezérigazgató marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik